ßßß Cookit - przepis na Jagodzianki

Jagodzianki

nazwa

Wykonanie

« Koktajl malinowy
Makaron chiński z kurczakiem, kapustą pekińską i olejem sezamowym »
Pierwszy raz robiłam jagodzianki bez pomocy mamy. Przyznam, że zajęło mi to sporo czasu, ale efekt był tego warty. W przepisie inspirowałam się poradami rodzicielki, a także przepisem, który znalazłam na Wielkim Żarciu
Składniki (na 14 bułeczek)
Zaczyn:
– 10g drożdży
– 4 łyżki mleka
– łyżeczka cukru
– 2 łyżki mąki
Ciasto:
– 3,5 szklanki mąki
– 3 żółtka i jedno całe jajko
– pół szklanki cukru
– pół szklanki mleka
cukier waniliowy
– 1/3 kostki masła
Nadzienie:
jagody
– odrobina mąki ziemniaczanej (aby jagody się ładniej sklejały)
– odrobina cukru
Podgrzewamy w garnuszku mleko (pół szklanki + 4 łyżki na zaczyn). Wlewamy 4 łyżki do szklanki, w której robimy zaczyn, a w pozostałym mleku rozpuszczamy cukier (pół szklanki), który dodamy później do ciasta.
Zaczyn
Do mleka dodajemy drożdże, cukier oraz mąkę i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (czekamy około 15-20 minut).
Ciasto
Mąkę przesypujemy przez sito, dodajemy jajka, ciepłe mleko z cukrem, cukier waniliowy i zaczyn. Wyrabiamy dokładnie, aby ciasto dokładnie się wyrobiło. Następnie dodajemy masło (w temperaturze pokojowej) i ponownie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie, formujemy malutkie kulki, rozpłaszczamy ciasto i wkładamy około łyżeczki jagód. Sklejamy w jednym miejscu i kładziemy nim do dołu – na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Następnie bułeczki smarujemy białkiem (które zostało) i posypujemy cukrem.
Pieczemy około 25 minut w temperaturze 160 stopni – piekarnik z termoobiegiem. Jeżeli to zwykły piekarnik wystarczy dodać około 20 stopni więcej.
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2013/07/jagodzianki