Wykonanie
« Koktajl malinowy
Makaron chiński z
kurczakiem,
kapustą pekińską i
olejem sezamowym »Pierwszy raz robiłam jagodzianki bez pomocy mamy. Przyznam, że zajęło mi to sporo czasu, ale efekt był tego warty. W przepisie inspirowałam się poradami rodzicielki, a także przepisem, który znalazłam na Wielkim Żarciu

Składniki (na 14 bułeczek)Zaczyn:– 10g
drożdży– 4 łyżki
mleka– łyżeczka
cukru– 2 łyżki
mąkiCiasto:– 3,5 szklanki
mąki– 3
żółtka i jedno całe
jajko– pół szklanki
cukru– pół szklanki
mleka–
cukier waniliowy– 1/3 kostki
masłaNadzienie:–
jagody– odrobina
mąki ziemniaczanej (aby
jagody się ładniej sklejały)– odrobina
cukru
Podgrzewamy w garnuszku
mleko (pół szklanki + 4 łyżki na zaczyn). Wlewamy 4 łyżki do szklanki, w której robimy zaczyn, a w pozostałym
mleku rozpuszczamy
cukier (pół szklanki), który dodamy później do ciasta.ZaczynDo
mleka dodajemy
drożdże,
cukier oraz
mąkę i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (czekamy około 15-20 minut).Ciasto
Mąkę przesypujemy przez sito, dodajemy
jajka, ciepłe
mleko z
cukrem,
cukier waniliowy i zaczyn. Wyrabiamy dokładnie, aby ciasto dokładnie się wyrobiło. Następnie dodajemy
masło (w temperaturze pokojowej) i ponownie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.Kiedy ciasto wyrośnie, formujemy malutkie kulki, rozpłaszczamy ciasto i wkładamy około łyżeczki
jagód. Sklejamy w jednym miejscu i kładziemy nim do dołu – na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Następnie bułeczki smarujemy
białkiem (które zostało) i posypujemy
cukrem.Pieczemy około 25 minut w temperaturze 160 stopni – piekarnik z termoobiegiem. Jeżeli to zwykły piekarnik wystarczy dodać około 20 stopni więcej.


Smacznego!