ßßß Cookit - przepis na Letnie bułeczki z jagodami i poziomkami

Letnie bułeczki z jagodami i poziomkami

nazwa

Wykonanie

« Tarta kibica :)
Łosoś na rukoli z makaronem z cukinii i pomidorkami koktajlowymi »
W sobotni ranek obudził mnie zapach świeżo upieczonych bułeczek. No tak, córka w domu- trzeba było jej dogodzić. Niżej autorski przepis mojej mamy
Ciasto
– kilo mąki
– rozpuszczona kostka margaryny
– 7 żółtekbiałko zostaje do smarowania bułeczek
– szklanka mleka
– 3/4 szklanki cukru
– kostka drożdży
Nadzienie – ilość według uznania
jagody zmieszane z cukrem
poziomki zmieszane z cukrem
Zrobić zaczyn z lekko podgrzanego mleka, drożdży i cukru. Poczekać chwilkę, aż wyrośnie. Następnie do miski wsypać troszkę mąki i do niej systematycznie dodawać składniki, tak aby ciasto z każdym zagnieceniem rosło
Kiedy będziemy mieć ładną sporą kulkę, odkładamy ją w ciepłe miejsce na około 15 minut. Kiedy ciasto wyrośnie tworzymy z niego małe placuszki, w jakich środek wkładamy owoce – zaklejamy ciasto tak, aby nie wypadły.
Pieczemy do momentu, aż będą rumiane w temperaturze około 160-180 stopni.
Smacznego! :)Przepraszam za wątpliwą jakość zdjęć – to tylko telefon.
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2012/06/letnie-buleczki-z-jagodami-i-poziomkami