Wykonanie

Zachęcam do wypróbowania moich jagodzianek o których już wspominałam w moim pierwszym wpisie . Ciasto to w moim domu jest od zawsze. Przepis na
ciasto drożdżowe które robię jest na tyle uniwersalne że można z niego przygotować zarówno makowiec, jak i pączki, lub zwykłe
ciasto drożdżowe z dodatkiem
owoców. Jest niezwykle puszyste, wilgotne i rozpływa się w ustach. Zachęcam do wypróbowania.

Bułeczki:1/2 kg
mąki,5
żółtek,pół kostki
margaryny,ok 10 dag
drożdży,opakowanie
cukru waniliowego,pół szklanki
cukru,szklanka ciepłego
mlekaNadzienie:1/2 litra
jagód,pół szklanki
cukru,Rozczyn5 łyżek
mleka, łyżeczkę
cukru, łyżkę
mąki wymieszać odstawić w ciepłe miejsca na około 10 minut a by rozczyn ruszył.CiastoW tym czasie rozpuścić
masło, podgrzać
mleko- ale tylko aby delikatnie było ciepłe.
Jajka ubić z
cukrem i
cukrem waniliowym, można ubijać na parze wtedy ciasto będzie bardziej delikatne w smaku. Wszystkie składniki wsypać do miski dodać rozczyn i wyrabiać do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice, urywać małe kawałki ciasta i formować z nich placuszki na środek kłaść
jagody następnie sklejać i formowacz w dowolny kształt. Gotowe bułeczki posmarować
jajkiem wymieszanym z odrobiną
mleka. Można jeszcze odstawić na 10 minut aby podrosły , następnie piec ok 10-15 minut w nagrzanym piekarniku. Upieczone jagodzianki posmarować lukrem lub posypać
cukrem pudrem.
