ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

« Słodki poranek z malinową tartą
Tarta porowa z boczkiem »
Po raz pierwszy upiekłam drożdżowe ciasto. Nie jest idealne. Gdzieniegdzie się nie dopiekło. Lekko zakalcowate. Może to wina małej formy, a zbyt dużej ilości ciasta? Hmm… Ale w smaku… takie samo jak u babci. Jak na debiut – jestem dumna. Przepis podkradłam stąd.
Składniki na ciasto:
– 250 g mąki
– 50 g cukru
– 15 g drożdży
1/4 łyżeczki soli
– 1 jajko- 1 żółtko
– 1/2 szklanki letniego mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
– 50 g masła
Kruszonka:
– 45g masła zimnego
– 45 g cukru
– 55g mąki
– 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
Zrobiłam zaczyn z ciepłego mleka, cukru i drożdży. Do miski wsypałam pozostałe składniki oprócz masła i zalałam zaczynem. Ugniatałam około 10 minut. Następnie dodałam rozpuszczone masło i znowu gniotłam jakieś 10 minut. Odstawiłam do wyrośnięcia na godzinę.
Następnie ułożyłam w formie, udekorowałam śliwkami i kruszonką. Odstawiłam na 15 minut do wyrośnięcia.
Piekłam 30 minut w 200 stopniach w piekarniku z termoobiegiem. Jednak następnym razem zmniejszyłabym temperaturę do 180stopni.
Miłego weekendu! Smacznego!
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2011/09/ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami-i-kruszonka