ßßß
Składniki na ciasto:– 250 g mąki– 50 g cukru– 15 g drożdży1/4 łyżeczki soli– 1 jajko- 1 żółtko– 1/2 szklanki letniego mleka1 łyżeczka esencji waniliowej– 50 g masłaKruszonka:– 45g masła zimnego– 45 g cukru– 55g mąki– 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
Zrobiłam zaczyn z ciepłego mleka, cukru i drożdży. Do miski wsypałam pozostałe składniki oprócz masła i zalałam zaczynem. Ugniatałam około 10 minut. Następnie dodałam rozpuszczone masło i znowu gniotłam jakieś 10 minut. Odstawiłam do wyrośnięcia na godzinę.Następnie ułożyłam w formie, udekorowałam śliwkami i kruszonką. Odstawiłam na 15 minut do wyrośnięcia.Piekłam 30 minut w 200 stopniach w piekarniku z termoobiegiem. Jednak następnym razem zmniejszyłabym temperaturę do 180stopni.
Miłego weekendu! Smacznego!