Wykonanie
« Słodki poranek z
malinową tartą
Tarta porowa z
boczkiem »Po raz pierwszy upiekłam
drożdżowe ciasto. Nie jest idealne. Gdzieniegdzie się nie dopiekło. Lekko zakalcowate. Może to
wina małej formy, a zbyt dużej ilości ciasta? Hmm… Ale w smaku… takie samo jak u babci. Jak na debiut – jestem dumna. Przepis podkradłam stąd.

Składniki na ciasto:– 250 g
mąki– 50 g
cukru– 15 g
drożdży1/4 łyżeczki
soli– 1
jajko- 1
żółtko– 1/2 szklanki letniego
mleka1 łyżeczka esencji waniliowej– 50 g
masłaKruszonka:– 45g
masła zimnego– 45 g
cukru– 55g
mąki– 1/2 płaskiej łyżeczki
cynamonu
Zrobiłam zaczyn z ciepłego
mleka,
cukru i
drożdży. Do miski wsypałam pozostałe składniki oprócz
masła i zalałam zaczynem. Ugniatałam około 10 minut. Następnie dodałam rozpuszczone
masło i znowu gniotłam jakieś 10 minut. Odstawiłam do wyrośnięcia na godzinę.Następnie ułożyłam w formie, udekorowałam
śliwkami i kruszonką. Odstawiłam na 15 minut do wyrośnięcia.Piekłam 30 minut w 200 stopniach w piekarniku z termoobiegiem. Jednak następnym razem zmniejszyłabym temperaturę do 180stopni.

Miłego weekendu! Smacznego!