Wykonanie
HomeRYBY /
OWOCE MORZAŚledź z
kartoflami w mundurkach – potrawa w czasie postu

Przedstawiam Wam efektowny przepis na pysznego
śledziaSkładniki:1 kg
SOLONYCH ŚLEDZI MATIASÓW4 średnie
CEBULA1 ŁYŻECZKA
CUKRU2 ŁYŻECZKA
OLEJU3 SZKLANKA
WODY-DO ZALEWY1/3 SZKLANKI
OCTU 10 %1 ŁYŻKA
CUKRU2
LIŚCIE LAUROWE4
ZIELA ANGIELSKIE20 ZIARENEK
PIEPRZUSposób wykonania:Wszystkie składniki na zalewę umieszczamy w jednym garnku i gotujemy do momentu wrzenia.Odstawiamy zalewę do całkowitego wystygnięcia.
Śledzie zalewamy zimną
wodą i moczymy pół godziny. Odcedzamy i wykładamy na durszlak do odcieknięcia.
Cebulę kroimy w cienkie plastry, a następnie wrzucamy do wrzątku z łyżeczką
cukru i po 30 sekundach odcedzamy, pozostawiając na sicie do odcieknięcia i ostygnięcia.
Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i rozkładamy, na przemian z
cebulą, do dwóch litrowych słoików. Do zimnej zalewy dodajemy 2 łyżki
oleju, mieszamy i zalewamy słoiki. Odstawiamy na 24 godziny do lodówki.Powiązany przepis:Szaszłyki z
sałatką z
kartofliRacuchy
drożdżowe z
konfiturąWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator

Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemKategorieAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy
