ßßß Cookit - przepis na Sałata ze śmietaną

Sałata ze śmietaną

nazwa

Wykonanie

Home
SAŁATKI / SURÓWKI
Sałata ze śmietaną
Przedstawiam Wam przepis na pyszną sałatę
Składniki:
GŁOWKA SAŁATY
1 SMIETANA LUB JOGURT NATURALNY
PÓŁ CYTRYNY
1-2 ŁYŻECZKI CUKRU
SÓL ,PIEPRZ
Sposób wykonania:
SAŁATĘ MYJEMY.OSUSZAMY I RWIEMY NA KAWAŁKI.DO SMIETANY DODAJEMY SOK Z CYTRYNY,CUKIER PIEPRZ SÓL..MUSI MIEĆ SMAK SŁODKO-KWAŚNY.WLEWAMY DO SAŁATY I MIESZAMY..
PODAJEMY DO MIĘS,KARTOFLI ZASMAŻANYCH .
HISTORIA SKĄD ZNAMY SAŁATĘ:
Nie wiadomo, skąd właściwie pochodzi, czy z krajów basenu „Morza Śródziemnego, czy z Bliskiego Wschodu, czy może z podnóży Kaukazu,niemniej uprawiana jest od bardzo dawna Już 2800 lat temu znalazła się na liście 250 roślin jadalnych uprawianych w ogrodach babilońskiego króla. Według Herodota, przeszło pięć wieków przed naszą erą podawana była na królewskim stole w Persji. Hodowano ją też w Egipcie świadczą o tym jej nasiona znajdowane przez archeologów w grobowcach egipskich i listki sałaty uwiecznione na obrazach z życia dawnego Egiptu. Starożytni Rzymianie zaliczali sałatę do ulubionych warzyw, obok kapusty i karczochów. Im też zawdzięczamy uszlachetnienie tej rośliny, gdyż doprowadzili ją do tworzenia główek. Przedtem jadano liście obrywane z długiej, dość wiotkiej łodygi.
W Europie średniowiecznej najbardziej rozpowszechniona była sałata w księstwach włoskich i we Francji. Do Polski sprowadziła sałatę królowa Bona.
Powiązany przepis:
Kluski na parze dla wegetarian
Smażone kartofle ..tkz. Bratkartofel
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/salata-ze-smietana