ßßß

Przedstawiam Wam przepis na pyszną sałatęSkładniki:GŁOWKA SAŁATY1 SMIETANA LUB JOGURT NATURALNYPÓŁ CYTRYNY1-2 ŁYŻECZKI CUKRUSÓL ,PIEPRZSposób wykonania:SAŁATĘ MYJEMY.OSUSZAMY I RWIEMY NA KAWAŁKI.DO SMIETANY DODAJEMY SOK Z CYTRYNY,CUKIER PIEPRZ SÓL..MUSI MIEĆ SMAK SŁODKO-KWAŚNY.WLEWAMY DO SAŁATY I MIESZAMY..PODAJEMY DO MIĘS,KARTOFLI ZASMAŻANYCH .HISTORIA SKĄD ZNAMY SAŁATĘ:Nie wiadomo, skąd właściwie pochodzi, czy z krajów basenu „Morza Śródziemnego, czy z Bliskiego Wschodu, czy może z podnóży Kaukazu,niemniej uprawiana jest od bardzo dawna Już 2800 lat temu znalazła się na liście 250 roślin jadalnych uprawianych w ogrodach babilońskiego króla. Według Herodota, przeszło pięć wieków przed naszą erą podawana była na królewskim stole w Persji. Hodowano ją też w Egipcie świadczą o tym jej nasiona znajdowane przez archeologów w grobowcach egipskich i listki sałaty uwiecznione na obrazach z życia dawnego Egiptu. Starożytni Rzymianie zaliczali sałatę do ulubionych warzyw, obok kapusty i karczochów. Im też zawdzięczamy uszlachetnienie tej rośliny, gdyż doprowadzili ją do tworzenia główek. Przedtem jadano liście obrywane z długiej, dość wiotkiej łodygi.W Europie średniowiecznej najbardziej rozpowszechniona była sałata w księstwach włoskich i we Francji. Do Polski sprowadziła sałatę królowa Bona.Powiązany przepis:Kluski na parze dla wegetarianSmażone kartofle ..tkz. BratkartofelWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z brokułami i kurczakiemAKTUALNOŚCIALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z KARKÓWKIKREMYNAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKIRYBY / OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStronyCIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczeniakarkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy