Wykonanie
HomeSAŁATKI / SURÓWKI
Sałata ze
śmietaną

Przedstawiam Wam przepis na pyszną
sałatęSkładniki:GŁOWKA
SAŁATY1
SMIETANA LUB
JOGURT NATURALNYPÓŁ
CYTRYNY1-2 ŁYŻECZKI
CUKRUSÓL ,
PIEPRZSposób wykonania:
SAŁATĘ MYJEMY.OSUSZAMY I RWIEMY NA KAWAŁKI.DO
SMIETANY DODAJEMY
SOK Z CYTRYNY,
CUKIER PIEPRZ SÓL..MUSI
MIEĆ SMAK SŁODKO-KWAŚNY.WLEWAMY DO
SAŁATY I MIESZAMY..PODAJEMY DO
MIĘS,
KARTOFLI ZASMAŻANYCH .HISTORIA SKĄD ZNAMY
SAŁATĘ:Nie wiadomo, skąd właściwie pochodzi, czy z
krajów basenu „Morza Śródziemnego, czy z Bliskiego Wschodu, czy może z podnóży Kaukazu,niemniej uprawiana jest od bardzo dawna Już 2800 lat temu znalazła się na liście 250 roślin jadalnych uprawianych w ogrodach babilońskiego króla. Według Herodota, przeszło pięć wieków przed naszą erą podawana była na królewskim
stole w Persji. Hodowano ją też w Egipcie świadczą o tym jej nasiona znajdowane przez archeologów w grobowcach egipskich i listki
sałaty uwiecznione na obrazach z życia dawnego Egiptu. Starożytni Rzymianie zaliczali
sałatę do ulubionych warzyw, obok
kapusty i
karczochów. Im też zawdzięczamy uszlachetnienie tej rośliny, gdyż doprowadzili ją do tworzenia główek. Przedtem jadano liście obrywane z długiej, dość wiotkiej łodygi.W Europie średniowiecznej najbardziej rozpowszechniona była
sałata w księstwach włoskich i we Francji. Do Polski sprowadziła
sałatę królowa
Bona.Powiązany przepis:Kluski na parze dla wegetarianSmażone
kartofle ..tkz. BratkartofelWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator

Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy
