Wykonanie
Ryż z jabłkami jest jednym z tych dań, na wspomnienie których zawsze myślę Nie
jadłam chyba z 10 lat! Oczywiście nie jest to prawdą, ponieważ przygotowuję go raz na kilka miesięcy. Tym razem postanowiła nieco wzmocnić smak odrobiną anyżówki, która spożywana w wersji
solo niekoniecznie smakuje. Natomiast jako dodatek do potraw sprawdza się całkiem nieźle. Zamiast anyżówki dodać można inny ulubiony
alkohol o wyrazistym smaku. Nada się
rum,
whisky czy burbon.
Danie sprawdza się zarówno na śniadanie jak i na lunch do pracy. Oczywiście
alkohol zdąży odparować w trakcie gotowania, więc spokojnie można po nim prowadzić samochód.Przepis na
ryż z jabłkami wzmacniany anyżówkąSkładniki:1 szklanka
ryżu4 słodkie
jabłka1 łyżka
miodusok z połowy
cytrynyskórka starta z połowy
cytryny2 łyżki
białego octu winnego1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1 czubata łyżeczka
cynamonu3
goździki5 nitek
szafranu100 ml anyżówki1 łyżka
masła (opcjonalnie)Przygotowanie:
Ryż przepłukuję pod zimną bieżącą
wodą i przekładam do garnka. Zalewam dwoma szklankami
wody i gotuję do czasu aż
woda zostanie całkowicie wchłonięta.
Ryż powinien być al dente.
Jabłka kroję w kostkę razem ze skórką. Przekładam je na suchą patelnię i podsmażam w wysokiej temperaturze przez ok 3 minuty. Następnie zmniejszam gaz, dodaję 1/4 szklankę
wody i przykrywam.Dodaję
miód,
ocet winny, anyżówkę, sok i
skórkę z cytryny oraz
przyprawy. Duszę pod przykryciem przez 5 minut.
Jabłka powinny puścić sok, który w połączeniu z
przyprawami i pozostałymi płynami utworzy aromatyczny sos.W ceramicznym garnku układam naprzemiennie warstwy
ryżu i
jabłek. Każdą warstwę
ryżu solidnie oblewam sosem. Aby
ryż miał bardziej kremową konsystencję pomiędzy każdą warstwę można dodać niewielką ilość
masła – nie jest o wymagane.
Masło można dodać również w trakcie odgrzewania dania.Piekę pod przykryciem przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.