ßßß Cookit - przepis na Zakrapiany ryż z jabłkami w wersji dla dorosłych

Zakrapiany ryż z jabłkami w wersji dla dorosłych

nazwa

Wykonanie

Ryż z jabłkami jest jednym z tych dań, na wspomnienie których zawsze myślę Nie jadłam chyba z 10 lat! Oczywiście nie jest to prawdą, ponieważ przygotowuję go raz na kilka miesięcy. Tym razem postanowiła nieco wzmocnić smak odrobiną anyżówki, która spożywana w wersji solo niekoniecznie smakuje. Natomiast jako dodatek do potraw sprawdza się całkiem nieźle. Zamiast anyżówki dodać można inny ulubiony alkohol o wyrazistym smaku. Nada się rum, whisky czy burbon.
Danie sprawdza się zarówno na śniadanie jak i na lunch do pracy. Oczywiście alkohol zdąży odparować w trakcie gotowania, więc spokojnie można po nim prowadzić samochód.
Przepis na ryż z jabłkami wzmacniany anyżówką
Składniki:
1 szklanka ryżu
4 słodkie jabłka
1 łyżka miodu
sok z połowy cytryny
skórka starta z połowy cytryny
2 łyżki białego octu winnego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 czubata łyżeczka cynamonu
3 goździki
5 nitek szafranu
100 ml anyżówki
1 łyżka masła (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ryż przepłukuję pod zimną bieżącą wodą i przekładam do garnka. Zalewam dwoma szklankami wody i gotuję do czasu aż woda zostanie całkowicie wchłonięta. Ryż powinien być al dente.
Jabłka kroję w kostkę razem ze skórką. Przekładam je na suchą patelnię i podsmażam w wysokiej temperaturze przez ok 3 minuty. Następnie zmniejszam gaz, dodaję 1/4 szklankę wody i przykrywam.
Dodaję miód, ocet winny, anyżówkę, sok i skórkę z cytryny oraz przyprawy. Duszę pod przykryciem przez 5 minut. Jabłka powinny puścić sok, który w połączeniu z przyprawami i pozostałymi płynami utworzy aromatyczny sos.
W ceramicznym garnku układam naprzemiennie warstwy ryżu i jabłek. Każdą warstwę ryżu solidnie oblewam sosem. Aby ryż miał bardziej kremową konsystencję pomiędzy każdą warstwę można dodać niewielką ilość masła – nie jest o wymagane. Masło można dodać również w trakcie odgrzewania dania.
Piekę pod przykryciem przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2014/11/zakrapiany-ryz-z-jablkami-w-wersji-dla-doroslych