Wykonanie
Uwielbiam ten przepis. Jest przepyszny i inny. Jako cukrzyk jest to dla mnie idealny deser raz w miesiącu. Zamiast tłustych batoników czy ciężkich ciast. Szczególnie, że uwielbiam
jabłka;)
przepis na 4 kokilkipieczemy 30min 180st.CSkładniki:ciasto:2 kg
jabłek2 łyżki z
cytryny3-5 łyżek
mioduopcjonalnie
cynamon,
kardamon,
gożdzikikruszonka:1 szklanka
otrębów pszennych1 szklanka zmielonych
migdałów (gdy posiadamy
migdały w całości kroimy je nożem, a
potem kruszymy np. w blenderze)1/4 szklanki
cukru50g
masłaPrzygotowanie:I
Jabłka obieramy kroimy i prużymy na patelni z
miodem. Gdy odrobinę zmiękna dodajemy
sok z cytryny i opcjonalnie
przyprawy. Gdy
jabłka będą miękkie ale nie rozpadające przekładamy je do kokilek. Do 3/4 wysokości.II Kruszonkę mieszamy z wymienionych wcześniej składników i wysypujemy na
jabłka na pozostałą 1/4 wysokości kokilki. Jak widać na załączonych zdjęciach i tak deser zmniejszy swoja objętość.III Podajemy na ciepło (bardzo dobrze smakuje odgrzewana w mikrofali) np. z domowymi
lodami bananowymi ,
konfiturą porzeczkową czy
bitą śmietaną.
przepis na domowe
lody bananowe tutaj .
Przepis sprawdzony i częściowo zapożyczony z programu Rewolucje na talerzu;)