ßßß Cookit - przepis na FIt: Szarlotka z migdałową posypka i domowymi lodami bananowymi

FIt: Szarlotka z migdałową posypka i domowymi lodami bananowymi

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam ten przepis. Jest przepyszny i inny. Jako cukrzyk jest to dla mnie idealny deser raz w miesiącu. Zamiast tłustych batoników czy ciężkich ciast. Szczególnie, że uwielbiam jabłka;)
przepis na 4 kokilki
pieczemy 30min 180st.C
Składniki:
ciasto:
2 kg jabłek
2 łyżki z cytryny
3-5 łyżek miodu
opcjonalnie cynamon,kardamon, gożdziki
kruszonka:
1 szklanka otrębów pszennych
1 szklanka zmielonych migdałów (gdy posiadamy migdały w całości kroimy je nożem, a potem kruszymy np. w blenderze)
1/4 szklanki cukru
50g masła
Przygotowanie:
I Jabłka obieramy kroimy i prużymy na patelni z miodem. Gdy odrobinę zmiękna dodajemy sok z cytryny i opcjonalnie przyprawy. Gdy jabłka będą miękkie ale nie rozpadające przekładamy je do kokilek. Do 3/4 wysokości.
II Kruszonkę mieszamy z wymienionych wcześniej składników i wysypujemy na jabłka na pozostałą 1/4 wysokości kokilki. Jak widać na załączonych zdjęciach i tak deser zmniejszy swoja objętość.
III Podajemy na ciepło (bardzo dobrze smakuje odgrzewana w mikrofali) np. z domowymi lodami bananowymi , konfiturą porzeczkową czy bitą śmietaną.
przepis na domowe lody bananowe tutaj .
Przepis sprawdzony i częściowo zapożyczony z programu Rewolucje na talerzu;)
Źródło:http://mkgotuje.blogspot.com/2013/04/fit-szarlotka-z-migdaowa-posypka-i.html