ßßß Cookit - przepis na Podwójnie dyniowe muffinki sernikowe

Podwójnie dyniowe muffinki sernikowe

nazwa

Wykonanie

Zrobiłabyś kiedyś sernik – od czasu do czasu domownicy rzucają w moim kierunku tego typu prośby. Staram się udawać, że ich nie słyszę, ponieważ raczej kiepski ze mnie cukiernik. Pieczenie jest jak chemia – wymaga precyzji i starannego odmierzania ilości poszczególnych składników. Natomiast w mojej kuchni stosuję raczej miarę na oko . Z tego też względu niejednokrotnie wyciągałam z piekarnika zakalce, oczywiście zawsze smaczne 😉 Przyszedł jednak ten dzień, kiedy musiałam zmierzyć się z sernikiem.
Wybrałam wersję dyniową, jak mi się zdawało bezpieczną, na spodzie w stylu brownie. Babeczki wyszły całkiem smaczne, a dzięki obecności puree z dyni spód i masa serowa są miękkie i wilgotne. Część sernikowa ma również uroczy żółty kolor, stanowiący przyjemny kontrast dla ciemnego kakaowego spodu.
Składniki:
2 szklanki puree dyniowego
275 g twarogu półtłustego
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao naturalnego
1/4 szklanki ojeju słonecznikowego
3 jajka
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki miodu wrzosowego
skórka starta z jednej pomarańczy
sok z 1/2 pomarańczy
2 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta soli
Przygotowanie:
Puree z dyni : obraną dynię kroję na kawałki i wrzucam na rozgrzaną patelnię. Podsmażam przez 1 minutę na dużym ogniu cały czas mieszając. Następnie dolewam 1/4 szklanki wody i przykrywam patelnię. Duszę przez 3-4 minuty. Dynię można również upiec, niemniej w ten sposób należy poświęcić dużo więcej czasu. Miękką dynię przekładam do miski i miksuję na puree. Dodaję skórkę startą z pomarańczy.
Ciasto dyniowo-kakaowe : odmierzam 1 szklankę puree dyniowego. Dosypuję mąkę pszenną i kakao, wbijam jajko i dolewam olej. Dodaję proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Ciasta nie słodzę cukrem, zamiast tego dodaję 2 łyżki miodu. Doprawiam mieszanką piernikową.
Masa dyniowo-serowa : odmierzam kolejną szklankę puree dyniowego. Miksuję je na gładką masę razem z twarogiem i sokiem z pomarańczy. Oddzielam żółtka od białek i dodaję je do masy. Dosypuję mąkę ziemniaczaną i miksuję całość. Słodzę miodem wrzosowym. Na koniec ubijam białka z dodatkiem soli na sztywną pianę i dodaję ją bardzo delikatnie do masy serowej, starając się, aby pozostała napowietrzona.
Ciemne ciasto przekładam do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami na połowę ich wysokości. Pozostałą część uzupełniam masą serową. Piekę przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Babeczki pozostawiam w piekarniku do pełnego ostygnięcia. Podaję z kawą zaparzoną w stylu greckim.
Na dzisiejsze popołudnie polecam klasyczny kawałek Heart of Glass by Blondie.
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2014/11/podwojnie-dyniowe-muffinki-sernikowe