ßßß
Składniki:1 szklanka tartej dyni2 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki otrębów żytnich1/3 szklanki drobno siekanych orzechów, pestek lub nasion dowolnego rodzaju (ja wykorzystałam mieszankę orzechów ziemnych, sezamu i słonecznika)1/2 szklanki mleka1/4 szklanki ciepłej wody10 g świeżych drożdży2 łyżki oliwy z oliwek2 jajka1 łyżeczka cukru1 łyżka miodu (ja wykorzystałam rzepakowy)Przygotowanie:Do szklanki z ciepłą, ale nie gorącą wodą dodaję cukier i drożdże i mieszam do pełnego rozpuszczenia. Odstawiam na kilka minut, aby powstał rozczyn.Dynię trę na tarce o dużych oczkach.W dużej misce mieszam wszystkie suche składniki: mąkę, otręby, dynię oraz rozdrobnione orzechy i nasiona.Dodaję dwa jajka, miód, oliwę, mleko i rozczyn z drożdży. Mieszam wszystkie składniki i zaczynam wyrabiać ciasto. Jeżeli będzie za bardzo się kleić należy podsypać odrobiną mąki.Z ciasta formuję chlebek i układam go na foremce wysmarowanej odrobiną oliwy.Wstawiam ciasto do zimnego piekarnika i nastawiam temperaturę 170 stopni. Piekę przez 50 minut, następnie wyłączam piekarnik, pozostawiając w nim chleb do pełnego ostygnięcia.
