ßßß Cookit - przepis na Chlebek dyniowy z miodem i otrębami

Chlebek dyniowy z miodem i otrębami

nazwa

Wykonanie

„Muszę jutro rano wyjść, a nie mamy pieczywa, więc zjem śniadanie na mieście”. Śniadanie. Na mieście. O 7:30 rano. We Wrocławiu. Seems like McDonald’s lub inny fast food. Ale zaraz, zaraz… otwieram lodówkę i wtem. Jajka są, mleko jest, kawałek drożdży też się znajdzie. Mąka oczywiście być musi. Gdzieś też widziałam kawałek dyni. Upiekę chleb! I o to efekt mojej wczorajszej randki z piekarnikiem.
Składniki:
1 szklanka tartej dyni
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki otrębów żytnich
1/3 szklanki drobno siekanych orzechów, pestek lub nasion dowolnego rodzaju (ja wykorzystałam mieszankę orzechów ziemnych, sezamu i słonecznika)
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki ciepłej wody
10 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
2 jajka
1 łyżeczka cukru
1 łyżka miodu (ja wykorzystałam rzepakowy)
Przygotowanie:
Do szklanki z ciepłą, ale nie gorącą wodą dodaję cukier i drożdże i mieszam do pełnego rozpuszczenia. Odstawiam na kilka minut, aby powstał rozczyn.
Dynię trę na tarce o dużych oczkach.
W dużej misce mieszam wszystkie suche składniki: mąkę, otręby, dynię oraz rozdrobnione orzechy i nasiona.
Dodaję dwa jajka, miód, oliwę, mleko i rozczyn z drożdży. Mieszam wszystkie składniki i zaczynam wyrabiać ciasto. Jeżeli będzie za bardzo się kleić należy podsypać odrobiną mąki.
Z ciasta formuję chlebek i układam go na foremce wysmarowanej odrobiną oliwy.
Wstawiam ciasto do zimnego piekarnika i nastawiam temperaturę 170 stopni. Piekę przez 50 minut, następnie wyłączam piekarnik, pozostawiając w nim chleb do pełnego ostygnięcia.
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2014/10/chlebek-dyniowy-z-miodem-i-otrebami