Wykonanie

Zupa pomidorowa – pyszna, rozgrzewająca i bardzo aromatyczna. Latem, w sezonie na
pomidory, róbmy ją ze świeżych, mocno dojrzałych
pomidorów. Zimą
pomidory nie są już tak dobre i naturalne, więc najlepiej korzystać z koncentratów. Zupę
pomidorową najczęściej podajemy z
makaronem, spróbujcie!Składniki:2 l
bulionu warzywnego lub po prostu rosołu50 ml
koncentratu pomidorowegopuszka
pomidorów (latem lepiej skorzystać ze świeżych
pomidorów)
liść laurowy3 ziarna
ziela angielskiego2 ząbki
czosnku2 łyżeczki
cukrubazyliasólpieprz100 ml
śmietany gęstej 18%
makaron (my gotujemy tzw. świderki)Sposób przygotowania:Zagotowujemy
bulion z
liściem laurowym,
zielem angielskim i obranym
czosnkiem. Jak zrobić
bulion – jest opisane niżej :-)Do wrzącego
bulionu dodajemy zmiksowane
pomidory (oczywiście obrane!),
koncentrat pomidorowy i
cukier.Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.Doprawiamy do smaku.Dekorujemy już na talerzu
śmietaną i
bazylią.Zupa pomidorowa gotowa! :)______________________________Jak zrobić bulion?Składniki:2 marchwieduża
pietruszkamały
seler korzeniowy2-3
listki laurowe5 ziaren
ziela angielskiego5 ziaren
pieprzu czarnegosólSposób przygotowania:Warzywa myjemy, czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki. Następnie zalewamy dwoma litrami
wody. Dodajemy
przyprawy i odrobinę
soli. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 1,5 godziny.