ßßß Cookit - przepis na Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

nazwa

Wykonanie

Zupa pomidorowa – pyszna, rozgrzewająca i bardzo aromatyczna. Latem, w sezonie na pomidory, róbmy ją ze świeżych, mocno dojrzałych pomidorów. Zimą pomidory nie są już tak dobre i naturalne, więc najlepiej korzystać z koncentratów. Zupę pomidorową najczęściej podajemy z makaronem, spróbujcie!
Składniki:
2 l bulionu warzywnego lub po prostu rosołu
50 ml koncentratu pomidorowego
puszka pomidorów (latem lepiej skorzystać ze świeżych pomidorów)
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki cukru
bazylia
sól
pieprz
100 ml śmietany gęstej 18%
makaron (my gotujemy tzw. świderki)
Sposób przygotowania:
Zagotowujemy bulion z liściem laurowym, zielem angielskim i obranym czosnkiem. Jak zrobić bulion – jest opisane niżej :-)
Do wrzącego bulionu dodajemy zmiksowane pomidory (oczywiście obrane!), koncentrat pomidorowy i cukier.
Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.
Doprawiamy do smaku.
Dekorujemy już na talerzu śmietaną i bazylią.
Zupa pomidorowa gotowa! :)
______________________________
Jak zrobić bulion?
Składniki:
2 marchwie
duża pietruszka
mały seler korzeniowy
2-3 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu czarnego
sól
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy, czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki. Następnie zalewamy dwoma litrami wody. Dodajemy przyprawy i odrobinę soli. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
Źródło:http://kozakgotuje.pl/zupa-pomidorowa