ßßß
Gołąbki domowe. Najlepszy przepis na domowe gołąbki. Gołąbki domowe to danie obiadowe, które u mnie w domu zawsze cieszy się wielką popularnością. Można je podawać z ziemniakami, bądź z pieczywem, ale u nas najchętniej jada się je bez tych dodatków (ryż zawarty w farszu wystarczy).Składniki:600 g mielonego mięsa wieprzowego (szynka, łopatka)główka kapusty250 g ryżu2 średnie cebulki4 ząbki czosnkumasłoVegeta, pieprz, przyprawa do zup w płynie½ l bulionuSposób przygotowania:Z kapusty wycinamy głąba. W dużym garnku (tak, aby zmieściła się na macała główka) gotujemy wodę. Do gotującej się wody wkładamy kapustę. Po kilku minutach obieramy wierzchnie liście kapusty, które zdążyły zmięknąć. Wkładamy z powrotem do wody i gotujemy, aż zmięknie kolejna warstwa liści. W ten sposób po kolei obieramy kolejne warstwy liści. Z obgotowanych liści ścinamy zgrubienia głównego nerwu.Ryż gotujemy trochę krócej, niż w przepisie na opakowaniu. Gdy wystygnie, dodajemy mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażoną na maśle pokrojona w drobna kostkę cebulkę i przyprawiamy do smaku. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolita masę.Farsz nakładamy na liście kapusty i zwijamy gołąbki. Aby gołąbki nie rozwinęły się, należy najpierw złożyć boki liścia kapusty do środka, a dopiero potem formować roladki.Na dno blaszki do pieczenia wykładamy liście kapusty, które nam zostały. Gołąbki układamy ściśle tak, aby do siebie przylegały. Zalewamy wszystko bulionem, jeśli zostały na jeszcze liście, układamy na gołąbki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 0 C przez ok. 1 godz.Gołąbki najlepiej smakują podane z sosem pomidorowym:1 papryczka chili mała, z ziarnami, pokrojona w paski3 łyżki koncentratu pomidorowego½ l bulionu2 łyżki mąki ziemniaczanejcukier, przyprawa do zup w płynie do smakuZagotowujemy bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy i papryczkę. Po zagotowaniu trochę płynu odlewamy i studzimy. Po ostudzeniu dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Wlewamy do sosu, cały czas mieszając i zagotowujemy.Smacznego!