Wykonanie

Gołąbki domowe. Najlepszy przepis na domowe gołąbki. Gołąbki domowe to danie obiadowe, które u mnie w domu zawsze cieszy się wielką popularnością. Można je podawać z
ziemniakami, bądź z
pieczywem, ale u nas najchętniej
jada się je bez tych dodatków (
ryż zawarty w farszu wystarczy).Składniki:600 g
mielonego mięsa wieprzowego (
szynka,
łopatka)główka
kapusty250 g
ryżu2 średnie
cebulki4 ząbki
czosnkumasłoVegeta,
pieprz,
przyprawa do zup w płynie½ l
bulionuSposób przygotowania:Z
kapusty wycinamy głąba. W dużym garnku (tak, aby zmieściła się na macała główka) gotujemy
wodę. Do gotującej się
wody wkładamy
kapustę. Po kilku minutach obieramy wierzchnie liście
kapusty, które zdążyły zmięknąć. Wkładamy z powrotem do
wody i gotujemy, aż zmięknie kolejna warstwa liści. W ten sposób po kolei obieramy kolejne warstwy liści. Z obgotowanych liści ścinamy zgrubienia głównego nerwu.
Ryż gotujemy trochę krócej, niż w przepisie na opakowaniu. Gdy wystygnie, dodajemy
mięso, przeciśnięty przez praskę
czosnek, przesmażoną na
maśle pokrojona w drobna kostkę
cebulkę i przyprawiamy do smaku. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolita masę.Farsz nakładamy na liście
kapusty i zwijamy gołąbki. Aby gołąbki nie rozwinęły się, należy najpierw złożyć boki liścia
kapusty do środka, a dopiero
potem formować roladki.Na dno blaszki do pieczenia wykładamy liście
kapusty, które nam zostały. Gołąbki układamy ściśle tak, aby do siebie przylegały. Zalewamy wszystko
bulionem, jeśli zostały na jeszcze liście, układamy na gołąbki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 0 C przez ok. 1 godz.Gołąbki najlepiej smakują podane z
sosem pomidorowym:1
papryczka chili mała, z ziarnami, pokrojona w paski3 łyżki
koncentratu pomidorowego½ l
bulionu2 łyżki
mąki ziemniaczanejcukier,
przyprawa do zup w płynie do smakuZagotowujemy
bulion, dodajemy
koncentrat pomidorowy i papryczkę. Po zagotowaniu trochę płynu odlewamy i studzimy. Po ostudzeniu dodajemy
mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Wlewamy do sosu, cały czas mieszając i zagotowujemy.Smacznego!