ßßß
Przepis na ciasto czekoladowe Nigelli Lawson. Ciasto czekoladowe Nigelli Lawson niektóre kobiety zwala z nóg – dosłownie. Facet, który upiecze czekoladowe ciasto z tego przepisu i zaprosi na nie swoją ukochaną, nie musi ani robić, ani mówić nic więcej. Wystarczy, że poda jej talerzyk z kawałkiem ciasta.Możecie skorzystać z przepisu, który umieszczamy na dole lub po prostu wzorować się na przepisie Nigelli, którego realizację możecie obejrzeć na poniższym wideo.175 g miękkiego masła200 g mąki pszennej200 g cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia40 g kakao dobrej jakości½ łyżeczki sody oczyszczonej2 duże jajka150 ml kwaśnej śmietany2 łyżeczki ekstraktu z waniliiSkładniki na masę kremową:75 g miękkiego masła175 g dobrej jakości gorzkiej czekolady300 g cukru pudru1 łyżka golden syrup (można zastąpić miodem)125 ml kwaśnej śmietany1 łyżeczka ekstraktu z waniliiSposób przygotowania ciasta:1. Wszystkie składniki (masło, mąka, cukier puder, proszek do pieczenia, kakao, soda, jajka, śmietana, ekstrakt wanilii) mieszamy w misce na gładką masę. Najlepiej wymieszać ją mikserem, chociaż musicie uważać, żeby go nie spalić, bo masa wyjdzie baaardzo gęsta.2. Masę dzielimy na dwie części i wkładamy do dwóch tortownic o średnicy ok 20-25 cm. Jeżeli macie tylko jedną, możecie piec na dwa razy.3. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni na ok 20-25 minutSposób przygotowania czekoladowej masy kremowej:1. Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Jak to zrobić najlepiej? Weź średniej wielkości garnek, nalej do niego trochę wody, zagotuj ją i następnie do garnka włóż plastikową miskę. W misce, na gotującej się wodzie masło i czekolada doskonale się rozpuszczą.2. Do rozpuszczonej masy dodaj syrop (lub miód), śmietanę i wanilię. Wszystko wymieszaj.3. Następnie dodaj przesiany cukier puder i wymieszaj lub zmiksuj tak dokładnie, żeby usunąć wszystkie grudki.4. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dodaj łyżeczkę wrzącej wody: masa powinna być na tyle rzadka, żeby dała się łatwo rozprowadzić po cieście.I na koniec…1. Upieczone ciasto ostudź i posmaruj 1/3 masy czekoladowej2. Na masę połóż drugą część upieczonego ciasta i posmaruj kolejną częścią masy3. Resztę przeznacz na rozsmarowanie na boki.GOTOWE!Spróbuj również:Tarta z malinami, białą czekoladą i bitą śmietanąTarta z malinami zapiekana z czekoladą i śmietanąTarta z borówkami amerykańskimi