Wykonanie
Przepis na ciasto
czekoladowe Nigelli Lawson. Ciasto
czekoladowe Nigelli Lawson niektóre kobiety zwala z nóg – dosłownie. Facet, który upiecze
czekoladowe ciasto z tego przepisu i zaprosi na nie swoją ukochaną, nie musi ani robić, ani mówić nic więcej. Wystarczy, że poda jej talerzyk z kawałkiem ciasta.Możecie skorzystać z przepisu, który umieszczamy na dole lub po prostu wzorować się na przepisie Nigelli, którego realizację możecie obejrzeć na poniższym wideo.175 g miękkiego
masła200 g
mąki pszennej200 g
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia40 g
kakao dobrej jakości½ łyżeczki
sody oczyszczonej2 duże
jajka150 ml kwaśnej
śmietany2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiSkładniki na masę kremową:75 g miękkiego
masła175 g dobrej jakości
gorzkiej czekolady300 g
cukru pudru1 łyżka golden
syrup (można zastąpić
miodem)125 ml kwaśnej
śmietany1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiSposób przygotowania ciasta:1. Wszystkie składniki (
masło,
mąka,
cukier puder,
proszek do pieczenia,
kakao,
soda,
jajka,
śmietana, ekstrakt
wanilii) mieszamy w misce na gładką masę. Najlepiej wymieszać ją mikserem, chociaż musicie uważać, żeby go nie spalić, bo masa wyjdzie baaardzo gęsta.2. Masę dzielimy na dwie części i wkładamy do dwóch tortownic o średnicy ok 20-25 cm. Jeżeli macie tylko jedną, możecie piec na dwa
razy.3. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni na ok 20-25 minutSposób przygotowania czekoladowej masy kremowej:1. Rozpuść
czekoladę i
masło w kąpieli
wodnej. Jak to zrobić najlepiej? Weź średniej wielkości garnek, nalej do niego trochę
wody, zagotuj ją i następnie do garnka włóż plastikową miskę. W misce, na gotującej się wodzie
masło i
czekolada doskonale się rozpuszczą.2. Do rozpuszczonej masy dodaj
syrop (lub
miód),
śmietanę i
wanilię. Wszystko wymieszaj.3. Następnie dodaj przesiany
cukier puder i wymieszaj lub zmiksuj tak dokładnie, żeby usunąć wszystkie grudki.4. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dodaj łyżeczkę wrzącej
wody: masa powinna być na tyle rzadka, żeby dała się łatwo rozprowadzić po cieście.I na koniec…1. Upieczone ciasto ostudź i posmaruj 1/3 masy czekoladowej2. Na masę połóż drugą część upieczonego ciasta i posmaruj kolejną częścią masy3. Resztę przeznacz na rozsmarowanie na boki.GOTOWE!Spróbuj również:
Tarta z
malinami,
białą czekoladą i
bitą śmietanąTarta z
malinami zapiekana z
czekoladą i
śmietanąTarta z
borówkami amerykańskimi