Wykonanie
Zapiekanka pasterska z
kurczaka,
marchewki,
kopru włoskiego,
cebulki i
pieczarekShepherd's pie, bo tak nazywa się potrawa, która zainspirowała mnie do stworzenia mojego przepisu, to tradycyjna szkocka zapiekanka składająca się głównie z mielonej
jagnięciny i purée ziemniaczanego. Moja wersja jest nieco lżejsza i ze względu na ilość warzyw - zdrowsza.
Jagnięcinę zastąpiłam
piersią kurczaka i udusiłam ją z bukietem warzyw. Połączenie słodkiej
marchewki,
kopru włoskiego,
pieczarek i
kurczaka z
czosnkiem i
śmietanką jest wyśmienite. Przykryte zapieczonym na złoto kremowym purée ziemniaczanym rozpływa się w ustach. Zapiekanka jest pyszna, sycąca i świetnie się odgrzewa na następny dzień, uwielbiam ją!

Dla 4 bardzo głodnych osób przygotuj:1
pierś kurczaka7
ziemniaków3
marchewki2
cebule2 główki
kopru włoskiego (fenkułu)16
pieczarek1 szklanka
śmietanki 18% (do zup i
sosów)3 ząbki
czosnku3 garści startego
parmezanu2 szczypty
gałki muszkatołowej5 dużych łyżek
oliwy z oliwek1/2 szklanki
mleka1 duża łyżka
masłasól,
pieprz
Zacznij od przygotowania warzyw.
Ziemniaki obierz i ugotuj z 1 łyżeczką
soli.
Marchewkę i
cebulę potnij w grubą kostkę.
Koper włoski potnij w piórka.
Pieczarki w plasterki. 2 ząbki
czosnku pokrój w drobniutką kosteczkę. Na rozgrzaną głęboką patelnię wlej 3 duże łyżki
oliwy z oliwek. Dodaj
cebulę,
czosnek i
marchewkę. Mieszaj, aż się zeszkli, dodaj
pieczarki i fenkuł. Dodaj
śmietankę,
parmezan, szczyptę
gałki muszkatołowej,
sól i
pieprz do smaku. Wymieszaj, duś na wolnym ogniu przez ok. 15 - 20 minut.
Kurczaka potnij w kostkę o
boku ok. 1,5 cm i przełóż do miski. Potnij drobno 1 ząbek
czosnku i dodaj do
kurczaka. Następnie dodaj 2 duże łyżki
oliwy, szczyptę
soli i
pieprzu. Wszystko wymieszaj i wrzuć na rozgrzaną patelnie. Gdy
kurczak się zrumieni z wierzchu dodaj go do warzyw. Nie przejmuj się, że może być w środku niedopieczony, ponieważ dopiecze się w sosie.Z ugotowanych
ziemniaków przygotuj purée. Dodaj do
ziemniaków mleko i
masło, szczyptę
soli,
pieprzu i
gałki muszkatołowej, całość ugnieć na puszystą, kremową masę. Dodaj garść
parmezanu i jeśli uznasz to za potrzebne dodaj więcej
mleka,
masła,
soli i
pieprzu.

Przygotuj duże naczynie żaroodporne. Przełóż do niego warzywa z
kurczakiem. Na wierzch nałóż purée ziemniaczane, posyp je z wierzchu resztą
parmezanu.


Wstaw zapiekankę do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika w opcji z termoobiegiem. Po 15 minutach zapiekanka będzie gotowa. Możesz podać ją od razu, odgrzać później lub zamrozić na czarną godzinę. Smacznego!

