ßßß
Składniki:650 g twarogu lub zmielonego twarogu lub kremowego twarożku lub sera ricotta5 łyżek masła, roztopionego i lekko ostudzonego3 łyżki drobnych płatków owsianych lub mąki pełnoziarnistejszczypta soli0,5 szklanki cukru pudru2 jajka lekko roztrzepanedrobno starta skórka z 2 małych pomarańczy (można ją dodatkowo posiekać)1 łyżka soku z pomarańczyopcjonalnie:3 łyżki rodzynekdo podania:kwaśna śmietana, pomarańcze w syropie (przepis poniżej), dżem lub inne dodatkiPrzygotowanie:Twaróg rozetrzeć drewnianą łyżką, aż będzie gładszy. Dodać roztopione masło, płatki owsiane, sól, cukier, jajka, skórkę pomarańczową i sok. Wymieszać dokładnie (można użyć miksera, ale ja robiłam wszystko ręcznie) i ewentualnie dodać teraz rodzynki. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy 23 cm i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni. Piec około 25 minut (ja piekłam nieco dłużej, około 35 minut, z braku doświadczenia z sernikami - bałam się, że będzie za miękki, ale chyba nie warto tu przesadzać z czasem), aż sernik lekko się zetnie, a środek pozostanie miękki - będzie drżał przy poruszeniu formą. Podawać na ciepło lub po ostudzeniu z ulubionymi dodatkami np. pomarańczami w syropie (patrz niżej). Smacznego!Przepis na sernik pochodzi z "River Cottage Every Day" H. Fearnley-WhittingstallPomarańcze w syropie:4 pomarańczecukieropcjonalnie waniliaPrzygotowanie pomarańczy:Dwie pomarańcze można wykorzystać do sernika - zetrzeć z nich skórkę. Wszystkie dalsze czynności najlepiej wykonywać nad głębokim talerzem i zbierać sok z pomarańczy. Obrać wszystkie ze skóry, a następnie nożem skroić białą błonkę dookoła pomarańczy. Trzymając obraną pomarańczą w jednej dłoni, drugą wykrawać cząstki pomarańczy znajdujące się pomiędzy przedzielającymi je błonkami. Wycisnąć sok z pozostałości pomarańczy. Owoce i sok przelać do rondelka (można ewentualnie uzupełnić paroma łyżkami wody), posłodzić cukrem do smaku (kilka łyżeczek) i gotować parę minut, aż sok nieco zgęstnieje - utworzy się lekki syrop. Przybrać sernik tak przygotowanymi owocami i syropem.



BAKED BREAKFAST CHEESECAKEIngredients:650 g cottage cheese or cream cheese or ricotta cheese5 tablespoons butter, melted and cooled a bit3 tablespoons quick oats or whole wheat flourpinch of salt1/2 cups powdered sugar2 eggs, lightly beatenfinely grated zest of 2 small oranges1 tablespoon orange juiceoptional:3 tablespoons raisinsto serve:sour cream, oranges in syrup (recipe below), jam, chocolate sauce or other toppingPreparation:Beat the cheese with wooden spoon until smooth. Add melted butter, oatmeal (or flour), salt, sugar, eggs, orange zest and orange juice. Mix well (you can use food processor). Fold in the raisins, if using. Put the mixture in buttered 23 cm (9 inch) cake pan. Bake in the oven preheated to 170 C (325 F) for about 25-35 minutes until just set and with a slight wobble in the center. Serve hot or at the room temperature with your favorite topping (oranges in syrup for example - recipe below).Recipe for cheesecake comes from "River Cottage Every Day" by H. Fearnley-WhittingstallOranges in syrup4 orangessugaroptional vanillaPreparation:Zest two oranges and use the zest for cheesecake. It is best to perform the following actions above some container to collect as much orange juice as possible. Peel all oranges with a knife to get rid of the peel and the white part too. Cut out orange segments with a knife. Squeeze orange juice from the leftovers. Put the juice and orange segments in the saucepan, add sugar (about 4-5 teaspoons) and reduce liquid a bit to get light sweet syrup with oranges. Top the cheesecake with sour cream and oranges in syrup.Thanks for looking! Feel free to comment in English!