Wykonanie
ENGLISH VERSION - scroll downSernik na śniadanie to, jak stwierdza sam autor przepisu, dość nietypowa propozycja. Ale spójrzcie tylko ile w nim pożywnego
twarogu z dodatkiem
jajek,
płatków owsianych i
pomarańczy. Czy teraz wszystko nabiera sensu i zaczynacie myśleć, że to jednak idealny początek weekendowego dnia? Najlepszy tuż po upieczeniu, jeszcze ciepły lub w temperaturze pokojowej. Dodajcie kleks kwaśnej
śmietany,
owoce w
syropie,
dżem albo sos
czekoladowy.
Składniki:650 g
twarogu lub zmielonego
twarogu lub
kremowego twarożku lub
sera ricotta5 łyżek
masła, roztopionego i lekko ostudzonego3 łyżki drobnych
płatków owsianych lub
mąki pełnoziarnistejszczypta
soli0,5 szklanki
cukru pudru2
jajka lekko roztrzepanedrobno starta skórka z 2 małych
pomarańczy (można ją dodatkowo posiekać)1 łyżka soku z
pomarańczyopcjonalnie:3 łyżki
rodzynekdo podania:kwaśna
śmietana,
pomarańcze w
syropie (przepis poniżej),
dżem lub inne dodatkiPrzygotowanie:
Twaróg rozetrzeć drewnianą łyżką, aż będzie gładszy. Dodać roztopione
masło,
płatki owsiane,
sól,
cukier,
jajka,
skórkę pomarańczową i sok. Wymieszać dokładnie (można użyć miksera, ale ja robiłam wszystko ręcznie) i ewentualnie dodać teraz
rodzynki. Masę przełożyć do wysmarowanej
masłem tortownicy 23 cm i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni. Piec około 25 minut (ja piekłam nieco dłużej, około 35 minut, z braku doświadczenia z sernikami - bałam się, że będzie za miękki, ale chyba nie warto tu przesadzać z czasem), aż sernik lekko się zetnie, a środek pozostanie miękki - będzie drżał przy poruszeniu formą. Podawać na ciepło lub po ostudzeniu z ulubionymi dodatkami np.
pomarańczami w
syropie (patrz niżej). Smacznego!Przepis na sernik pochodzi z "River Cottage Every Day" H. Fearnley-Whittingstall
Pomarańcze w
syropie:4
pomarańczecukieropcjonalnie
waniliaPrzygotowanie
pomarańczy:Dwie
pomarańcze można wykorzystać do sernika - zetrzeć z nich skórkę. Wszystkie dalsze czynności najlepiej wykonywać nad głębokim talerzem i zbierać sok z
pomarańczy. Obrać wszystkie ze skóry, a następnie nożem skroić białą błonkę dookoła
pomarańczy. Trzymając obraną
pomarańczą w jednej dłoni, drugą wykrawać cząstki
pomarańczy znajdujące się pomiędzy przedzielającymi je błonkami. Wycisnąć sok z pozostałości
pomarańczy.
Owoce i sok przelać do rondelka (można ewentualnie uzupełnić paroma łyżkami
wody), posłodzić
cukrem do smaku (kilka łyżeczek) i gotować parę minut, aż sok nieco zgęstnieje - utworzy się lekki
syrop. Przybrać sernik tak przygotowanymi
owocami i
syropem.
BAKED BREAKFAST CHEESECAKEIngredients:650 g cottage cheese or cream cheese or
ricotta cheese5 tablespoons butter, melted and cooled a bit3 tablespoons quick oats or whole wheat
flourpinch of salt1/2 cups powdered sugar2 eggs, lightly beatenfinely grated zest of 2 small oranges1 tablespoon orange juiceoptional:3 tablespoons raisinsto
serve:sour cream, oranges in
syrup (recipe below), jam, chocolate sauce or other toppingPreparation:Beat the cheese with wooden spoon until smooth. Add melted butter, oatmeal (or
flour), salt, sugar, eggs, orange zest and orange juice. Mix well (you can use food processor). Fold in the raisins, if using. Put the mixture in buttered 23 cm (9 inch)
cake pan. Bake in the oven preheated to 170 C (325 F) for about 25-35 minutes until just set and with a slight wobble in the center.
Serve hot or at the room temperature with your favorite topping (oranges in
syrup for example - recipe below).Recipe for cheesecake comes from "River Cottage Every Day" by H. Fearnley-WhittingstallOranges in
syrup4 orangessugaroptional vanillaPreparation:Zest two oranges and use the zest for cheesecake. It is best to perform the following actions above some container to collect as much orange juice as possible. Peel all oranges with a knife to get rid of the peel and the white part too. Cut out orange segments with a knife. Squeeze orange juice from the leftovers. Put the juice and orange segments in the saucepan, add sugar (about 4-5 teaspoons) and reduce liquid a bit to get light sweet
syrup with oranges. Top the cheesecake with sour cream and oranges in
syrup.Thanks for looking! Feel free to comment in English!