ßßß Cookit - przepis na Owsiane mini pizze

Owsiane mini pizze

nazwa

Wykonanie

Oatmeal pizza scroll down for English
Pizza, bo ma swoje święto - niby dzisiaj, ale właściwie to codziennie. Bo uwielbiam. Bo sos pomidorowy, mozzarella i może coś jeszcze pomiędzy. Owsiane, bo zdrowo. Bo chrupiąco. Bo treściwie. Bo eksperyment - udany! Mini? Bo można łatwo chwycić i się wgryźć! Taki to był właśnie kuchenny projekt!
Składniki (na 10 placków o średnicy ~12 cm):
1 szklanka mąki pszennej typ 650 (lub zwykła pszenna)
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka płatków owsianych (u mnie błyskawiczne)
270 ml (około 1 i 1/4 szklanki) ciepłej wody
1,5 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy / oleju
Składniki na sos (wystarczy na 10 placków):
puszka pomidorów
pół średniej cebuli
1-3 ząbki czosnku
sól, ewentualnie bazylia i oregano
kilka łyżek wody
Przygotowanie ciasta:
1. Wodę wymieszać z cukrem, dodać drożdże, wymieszać i odstawić na kilka minut, aż drożdże zaczną się pienić.
2. W misce wymieszać obie mąki, płatki owsiane i sól, zrobić zagłębienie i wlać drożdżowy zaczyn, dodać olej/oliwę i wymieszać wszystko łyżką, a następnie ręką.
3. Gdy ciasto zaczyna robić się w miarę spójne, można przełożyć je na oprószony mąką blat i wyrabiać około 5-10 minut, aż będzie dość elastyczne i zwarte (choć nie będzie tak miękkie jak tradycyjne pszenne ciasto). W razie potrzeby można do ciasta dodać odrobinę mąki lub oliwy, ew. wody - w zależności od konsystencji.
4. Z wyrobionego ciasta uformować kulę włożyć do miski, przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia (ok. 30-50 minut), a może raczej do "wypoczęcia" - moje prawie nie podrosło. W czasie oczekiwania można wykonać sos.
Przygotowanie sosu:
1. Cebulę pokroić w dość drobną kostkę, zeszklić na oliwie, na małym ogniu (nie rumienić).
2. Dodać pomidory z puszki, jeśli są w całości można je lekko rozdrobnić drewnianą łyżką. Wcisnąć czosnek, wymieszać i smażyć całość na średnim ogniu.
3. Gdy część soku pomidorowego odparuje, uzupełnić go wodą, zmniejszyć ogień i dalej odparowywać sos. Chodzi o uzyskanie odpowiedniej konsystencji nie tylko poprzez pozbycie się nadmiaru płynów, ale także przez rozgotowanie pomidorów. Sos powinien mieć konsystencję pasty. Część sosu można zamrozić lub schować do lodówki na kilka dni.
Przygotowanie pizzy:
Ciasto podzielić na pół, a następnie każdą połówkę na 5 części. Rękoma formować okrągłe placki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego placka posmarować sosem. Rozłożyć ulubione dodatki. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 240°C przez ok. 6-10 minut. Brzeg i spód ciasta powinny się lekko zarumienić.
OATMEAL MINI PIZZAS
Oatmeal pizza crust ingredients (for 10 five-inch pizzas)
1 cup all purpose flour or bread flour
1 cup wholewheat flour
1 cup rolled oats
270 ml of warm water (about 1 cup and a quarter)
1 , 5 teaspoon of dry yeast
1 teaspoon of sugar
1 teaspoon of salt
about 4 tablespoons of oil / olive
For the tomato sauce:
1 can of tomatoes (chopped)
half onion
1-3 garlic cloves
salt
few tablespoons of water
some herbs if you like (basil, oregano, thyme)
How to prepare the dough:
1. mix warm water with sugar, and yeast, stir and wait couple of minutes until some air bubbles show up on top.
2. In a large bowl mix both types of flour, oats and salt. Make a well and pour the yeast mixture, add oil/olive and start mixing with a spoon, then with hand.
3. You can now put the dough on the work top and knead about 10 minutes until smooth and elastic. You can add a bit of flour or oil or water, if you need to get the right consistency.
4. Shape dough into ball, put in a bowl and cover it. Put in a warm place for about 30-50 minutes to rise and rest.
How to make the sauce:
1. Dice the onion and fry on oil on low heat until soft (not golden!).
2. Add tomatoes, pressed garlic, cook/fry on the medium heat.
3. When liquid is partly reduced add few tablespoons of water and keep cooking until tomatoes are soft and liquid is reduced. Add salt for taste.
How to prepare pizzas:
Cut the dough in half, then each part for 5 smaller parts. Form flat round pizza shapes with your hands and put them on a baking tray covered with baking paper. Cover the dough with tomato sauce and add favourite ingriedeints (mozzarella, red onion, olives, some herbs etc.). Bake in a preheated oven in about 460 F (240 C) for about 6-10 minutes (larger pizzas for about 12-15 minutes). The crust should be lightly golden.
Thanks for looking! Feel free to comment in English!
Źródło:http://www.smakocie.com/2012/02/owsiane-mini-pizze.html