Wykonanie
Ciasta,
ciasteczka,
lody i
czekolada... co tu dużo mówić - uwielbiam
słodycze! Niestety nie mam dużego talentu do tworzenia skomplikowanych słodkich wypieków, stąd też poszukuję łatwych i szybkich przepisów na słodkości. Takie poszukiwania zaprowadziły mnie do stworzenia własnej wersji
ciasteczek owsianych.

Składniki:50g
otrębów owsianych,50g
płatków owsianych,50g zmielonych
otrębów pszennych,50g pełnoziarnistej
mąki żytniej typ 2000,50g niesiarkowanych wiórek
kokosowych,2 łyżki
siemienia lnianego +2 łyżki ciepłej
wody,2 łyżki kandyzowanych
owoców (ja użyłam papai),3 łyżki niesiarkowanych
rodzynek sułtańskich,2 łyżki
płatków migdałów,1 łyżka
kakao,2 łyżki
oleju,5 łyżeczek własnej roboty
cukru waniliowego,2 łyżeczki
miodu,1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej,1/2 łyżeczki
cynamonu,1
jajko,szczypta
soli.Przygotowanie:Wszystkie sypkie składniki (oprócz siemienia) połączyć razem w dużej misce.
Siemię lniane zalać dwiema łyżkami ciepłej
wody i odstawić na parę minut.
Jajko utrzeć z
cukrem i
miodem, a następnie dodać do suchych składników. Następnie do masy dodać
siemię lniane i
olej i wszystko dokładnie połączyć.Na papierze do pieczenia rozpocząć układanie
ciastek. Można formować regularne kształty, choć zapewniam, że takie mające kształty nieregularne szybciej się przygotowuje, a smakują równie dobrze :)Uwaga! Jeśli masa nie chce się łączyć, jest zbyt płynna lub zbyt sypka można dodać odrobinę
mąki lub
wody przegotowanej.
Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 20-30 minut (najlepiej obserwować, czy się zbyt nie przypalają).Smacznego!