ßßß Cookit - przepis na Granola z nutą kokosową

Granola z nutą kokosową

nazwa

Wykonanie

Granola, przypominająca trochę musli to bardzo zdrowa i smaczna mieszanka płatków zbożowych, orzechów, rodzynek, suszonych owoców. Taka robiona w domu, jest pozbawiona konserwantów, barwników, więc naprawdę warto poświęcić parę minut na jej wykonanie. Dzisiaj zrobiłam taką najzwyklejszą z dodatkiem jedynie wiórek kokosowych. Wydaje mi się, że przypomina trochę smak moich ulubionych Crunchy naturalnych, które uwielbiam w połączeniu z jogurtem, poranną owsianką czy jako najzwyklejszą popołudniową przekąskę. Granola, którą zrobiłam dziś to mieszanka płatków owsianych, otrębów pszennych i owsianych oraz wiórek kokosowych.
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 3 łyżki otrębów owsianych
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 5 łyżek wiórek kokosowych
- 1 jajko
- 5 łyżek oleju
- 5 łyżek wody
- 3 lub więcej łyżek miodu
Sposób wykonania:
Do miski przesypujemy płatki owsiane, otręby pszenne i owsiane oraz wiórki kokosowe, mieszamy. Następnie wbijamy jajko, dodajemy wodę, olej oraz miód (jeśli jest zbyt twardy można go rozpuścić w garnuszku). Jeśli będzie za mało słodka możemy dodać jeszcze trochę miodu. Całość łączymy, by wszystko się trochę pozlepiało.
Zawartość miski przesypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozkładamy. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Po kwadransie mieszamy granolę szpatułką i wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po tym czasie znowu mieszamy granolę i wkładamy do piekarnika na kolejne kilka, kilkanaście minut, do czasu aż się zarumieni.
Po zarumienieniu granolę wyciągamy by ostygła. Przesypujemy do szczelnego pojemnika, lub robimy jak ja, jemy polaną jogurtem :)
Źródło:http://cookingandpainting.blogspot.com/2013/03/granola-z-nuta-kokosowa.html