Wykonanie
Granola, przypominająca trochę
musli to bardzo zdrowa i smaczna mieszanka
płatków zbożowych,
orzechów,
rodzynek,
suszonych owoców. Taka robiona w domu, jest pozbawiona konserwantów, barwników, więc naprawdę warto poświęcić parę minut na jej wykonanie. Dzisiaj zrobiłam taką najzwyklejszą z dodatkiem jedynie wiórek
kokosowych. Wydaje mi się, że przypomina trochę smak moich ulubionych Crunchy naturalnych, które uwielbiam w połączeniu z
jogurtem, poranną owsianką czy jako najzwyklejszą popołudniową przekąskę. Granola, którą zrobiłam dziś to mieszanka
płatków owsianych,
otrębów pszennych i owsianych oraz wiórek
kokosowych.
Składniki:- 2 szklanki
płatków owsianych- 3 łyżki
otrębów owsianych- 2 łyżki
otrębów pszennych- 5 łyżek wiórek
kokosowych- 1
jajko- 5 łyżek
oleju- 5 łyżek
wody- 3 lub więcej łyżek
mioduSposób wykonania:Do miski przesypujemy
płatki owsiane,
otręby pszenne i owsiane oraz
wiórki kokosowe, mieszamy. Następnie wbijamy
jajko, dodajemy
wodę,
olej oraz
miód (jeśli jest zbyt twardy można go rozpuścić w garnuszku). Jeśli będzie za mało słodka możemy dodać jeszcze trochę
miodu. Całość łączymy, by wszystko się trochę pozlepiało.Zawartość miski przesypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozkładamy. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Po kwadransie mieszamy granolę szpatułką i wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po tym czasie znowu mieszamy granolę i wkładamy do piekarnika na kolejne kilka, kilkanaście minut, do czasu aż się zarumieni.Po zarumienieniu granolę wyciągamy by ostygła. Przesypujemy do szczelnego pojemnika, lub robimy jak ja, jemy polaną
jogurtem :)