Wykonanie
W ostatni weekend pierwszy raz w tym roku porzuciłam zupełnie płaszcz, by siedząc na ławce w parku poczytać książkę w słońcu. Było cudownie :) Piękna, wiosenna pogoda powoduje we mnie chęć zastąpienia ciężkich, zimowych dań, tymi lekkimi, w pełni warzywnymi. Jednym, z moich ulubionych dań wiosennych jest bigos z
młodej kapusty podawany np z młodymi
ziemniakami. Niestety
młodej kapusty jeszcze nie znalazłam na targu, ale kupiłam za to piękną
kapustę włoską, która idealnie nadała się do tego dania. Zaletą gotowania takiego bigosu jest to, że doskonale smakuje również na następny dzień i można przygotować go na kilka dni.

Składniki:1
włoska kapusta,3
marchewki,10
pieczarek,1
cebula,1 duży
pomidor,10 małych,
suszonych pomidorów,1 ząbki
czosnku,1/2 pęczka
koperku,
rzerzucha do posypania,100 g
koncentratu pomidorowego1,5 l
bulionu warzywnego,1/2 łyżeczki
czosnku niedźwiedziego (można dać więcej
czosnku świeżego zamiast tego),1/2 łyżeczki
lubczyku,1 łyżka
oliwy,
sól i
pieprz do smaku.

Przygotowanie:1)
Kapustę kroimy w kostkę ok 1x1 cm,
marchewkę i
pieczarki w plastry,
pomidora i
cebulę w kostkę.2) Do dużego garnka wrzucamy pokrojoną
kapustę i zalewamy
bulionem. Gotujemy około 10-15 minut (po tym czasie
kapusta powinna trochę zmiękknąć i zmniejszyć swoją objętość)3) Wrzucamy
marchewkę i dalej gotujemy.4) Na patelni rozgrzewamy
oliwę i podsmażamy
cebulę. Gdy się zeszkli wrzucamy
pomidory i dodajemy
koncentrat pomidorowy, zagotowujemy. Można dodać odrobinę
wody, żeby masa się lepiej wymieszała.5) Do gotującej się
kapusty dodajemy
pomidorki.6) Masę z patelni przekładamy do garnka. Wrzucamy tez
pieczarki i dodajemy
czosnek.7) Na końcu dodajemy pozostałe
przyprawy i
koperek. Redukujemy i voila!8) Tuz przed podaniem posypujemy
rzerzuchą.Smacznego :)