Wykonanie
Dziś chciałabym Was zaprosić na moja wersję
makaronu po chińsku, w wersji wegańskiej. Jest to proste i smaczne danie ze składników dostępnych w każdym sklepie. Bez wydziwiania i na szybko.

Składniki:100 g
makaronu ryżowego,2
marchewki,2 ząbki
czosnku,1
por,1
słodka papryka czerwona,ćwiartka małego
selera,ćwiartka
kapusty pekińskiej,200 ml
bulionu warzywnego,3 łyżki
kukurydzy z puszki,1 łyżka
sosu sojowego,1 łyżka
sherry (
czerwone wino też może być),1 gwiazdka
anyżu,1/2 łyżeczki mielonego
imbiru,szczypta
cynamonu,1 łyżka
oleju.

Przygotowanie:1) Warzywa obieramy i kroimy w słupki dowolnej wielkości.2) W woku, lub głębokiej patelni rozgrzewamy
olej i wrzucamy warzywa. Podsmażamy przez około 5 minut uważając, żeby się nie przypaliły.3) W osobnym naczyniu przygotowujemy
makaron ryżowy zalewając go
wodą. Po rozmięknięciu odcedzamy go.4) Zalewamy
warzywa bulionem i dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez 5 minut.5) Dodajemy
czosnek,
przyprawy,
sos sojowy i
sherry. Dokładnie mieszamy.6) Wrzucamy odcedzony
makaron i dokładnie mieszamy.Smacznego!
