Wykonanie
Gdyby ktoś chciał mnie kiedykolwiek zapytać jaka jest moja ulubiona pizza, to bez wahania odpowiedziałabym, że domowa z farszem
cebulowym. Odkąd tylko pamiętam mój tata robił najlepszą pizzę na świecie. Zawsze z
cebulą w
sosie pomidorowym, zawsze na puszystym cieście. O tym jak przygotować dobre ciasto na pizzę możecie przeczytać tu . Teraz kolej na dodatki.Podstawa tej pizzy, to jak się domyślacie
cebula. Najlepsza jest duża
cebula cukrowa, której główka potrafi ważyć nawet kilogram! Jednak nie zawsze uda się ją dostać na targu, dlatego można ją zastąpić zwykłą
cebulą ewentualnie białą.
Czerwona cebula nie sprawdza się zbyt dobrze w tym farszu.Podczas przygotowywania tego farszu trzeba uzbroić się w cierpliwość.
Cebulę obiera się i kroi w "
pióra", a następnie smaży na rozgrzanym
oleju (najlepszy jest
olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia, nie polecam smażenia tego dania na
oliwie).


Pizza z
cebulą,
oliwkami,
kukurydzą i
ananasemSkładniki:ciasto na pizzę z tego przepisu,3 duże
cebule,2 ząbki
czosnku,1
ostra papryczka chili lub 1 łyżeczka pasty
sambal oelek,3 łyżki
koncentratu pomidorowego,1 łyżeczka
suszonego oregano,1 łyżeczka suszonej
bazylii1 łyżeczka
cukru,2 łyżki
oliwy z oliwek.dodatki:3 łyżki
kukurydzy z puszki,15 czarnych
oliwek,3-4 łyżki
ananasów z puszki,ulubiony
ser, może być wegański.

Przygotowanie:Ciasto na pizzę przygotować według tego przepisu. Zapiekając spód przed wyłożeniem farszu.
Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce lub w plasterki.W głębokiej patelni rozgrzać
olej i podsmażyć
cebulę mieszając, żeby się nie przypaliła. Gdy
cebula się zeszkli dodać
cukier.
Cebula powinna puścić
soki i zmięknąć, gdy to się stanie dodać szklankę
wody, zmniejszyć ogień i przykryć. Całość dusić prze 10 minut.Dodać
koncentrat pomidorowy i
przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Doprawić do smaku
solą.Z farszu odparować nadmiar
wody i wyłożyć na uprzednio zapieczony spód do pizzy.Przygotować dodatki krojąc je w plastry (jeśli trzeba). Wyłożyć na pizzę.Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 10-15 minut (w zależności od grubości ciasta)Smacznego!