ßßß Cookit - przepis na Super czerwony barszcz zimowy. Idealny na wigilię.

Super czerwony barszcz zimowy. Idealny na wigilię.

nazwa

Wykonanie

To już ostatni dzwonek na opracowanie listy świątecznych dań. Pośród nich nie może zabraknąć świątecznej zupy takiej jak barszcz czy grzybowa ( u mnie zawsze obie ;) ). Jednak barszcz nie musi kojarzyć się wyłącznie ze świętami, może być po prostu pysznym daniem obiadowym o każdej porze roku, a zwłaszcza zimą.
Problem z barszczem zazwyczaj jest taki, że po prostu nie wychodzi intensywnie czerwony i wtedy część z nas sięga po sztuczne dodatki nadające koloru zupie.
Jaki jest sekret idealnego barszczu?
Po pierwsze należy wybierać odpowiednie buraki, najlepsze są te podłużne, są smaczniejsze i mają więcej soku.
Po drugie czas gotowania - buraków nie wolno przegotować, powinny być lekko twardawe.
Po trzecie ocet - jeśli ktoś nie lubi octu spirytusowego, polecam ocet jabłkowy, nie jest tak ostry, a zakwasza zupę, żeby nie była mdła.
No i na koniec, bardzo ważny element jakim są przyprawy, a dokładniej czosnek i majeranek. Nie powinno ich zabraknąć w żadnym barszczu.
Jeśli okaże się, że mimo naszych starań barszcz stracił swój kolor uratować sytuację może uratować świeży sok z buraków.
Składniki:
5 podłużnych buraków,
liście selera (mogą być z selera naciowego),
por,
pietruszka,
2-3 łyżki octu jabłkowego,
1 duży ząbek czosnku,
1 łyżka soli,
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie, gdy buraki są mało słodkie),
4 liście laurowe,
kilka ziaren ziela angielskiego,
garść majeranku,
pieprz.
Przygotowanie:
Warzywa obrać. Do garnka z wodą wrzucić pora, pietruszkę i liście selera, dodać liście laurowe i ziele angielskie. 4 buraki pokroić w grube plastry, jednego zostawić w całości. Gdy wywar się zagotuje dodać 2 pokrojone buraki. Całość gotować około 10 minut, a następnie dodać pozostałe buraki i gotować kolejne 10 minut.
Teraz czas aby dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz, sól i cukier. Na koniec dodajemy ocet jabłkowy i oczywiście majeranek. Tak przygotowany barszcz powinien mieć głęboki purpurowy odcień.
Smacznego!
Źródło:http://www.pelnalodowka.pl/2013/12/super-czerwony-barszcz-zimowy-idealny.html