Wykonanie
Nie znam osoby, która pogardziłaby jabłecznikiem lub szarlotką. Z tymi ciastami jest jak z
truskawkami - każdy je kocha. Jedni lubią wersję na kruchym spodzie inni na
biszkoptowym, jedni wybiorą
polewę czekoladową, drudzy
lukier a jeszcze inni
cukier puder.Przygotowanie moich mini jabłeczników jest bardzo proste. Wystarczy przygotować sobie mini formy do tart, ciasto kruche i farsz
jabłkowy z
cynamonem i
goździkami.Przygotujcie to ciasto na Walentynki, a z pewnością traficie w
serce drugiej osoby.

Składniki:ciasto( na 4 mini tarty):ok. 150 g
mąki,60 g
masła,50 g
cukru,1 duże
jajo,szczypta
soli.

farsz3-4 średnie
jabłka,6-8
daktyli1 płaska łyżeczka
cynamonu,4
goździki,szczypta
imbiru,szczypta
gałki muszkatołowej.

Przygotowanie:
Mąkę usypać na macie lub na blacie w stożek.
Masło pokroić w kostkę i posiekać z
mąką.
Jajko ubić z
cukrem na gładką masę i dodać do
mąki. Dodać
sól i całość zacząć wyrabiać rękami.Ciasto zagniatać, aż będzie całkowicie gładkie. W razie potrzeby podsypać
mąką lub użyć kwaśnej
śmietany.Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do lodówki na 1 godzinę.W międzyczasie przygotować farsz. W tym celu
jabłka umyć i obrać ze skórek, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plastry.Przełożyć do rondla i włączyć grzanie na "średni ogień". Dodać
przyprawy,
daktyle i gotować uważając, żeby
jabłka się nie przypaliły.Po ok 10 minutach
jabłka powinny puścić sok i zacząć się rozpadać. Gotujemy je do momentu wyparowania całego soku od czasu do czasu mieszając.Piekarnik nagrzać do 190 stopni w funkcji termoobiegu.Gdy ciasto odpocznie w lodówce, wyciągnąć je, 1/4 ciasta odłożyć, resztę rozwałkować i układać w formie wysmarowanej tłuszczem. Jeśli ciasto okaże się zbyt kruche przy rozwałkowywaniu można je po prostu "rwać" i układać w formie sklejając je bezpośrednio w foremce. Nakłuć je widelcem, żeby nie urosło.Wstawić do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie powinno się lekko zapiec z wierzchu.Nałożyć farsz do foremek.Pozostałe ciasto rozwałkować i wycinać dowolne kształty przy użyciu foremek do
ciastek. Układać na wierzchu tart.
Ciastka wstawić do piekarnika ponownie i piec przez około 25-30 minut.Smacznego!