ßßß
Wege szaszłyki z sosem z tahini
Składniki:marynata do tofu:2-3 łyżeczki chutneyu z papaii i limetki lub chutneyu z mango,3-4 łyżki oliwy z oliwek,2 łyżeczki sosu sojowego,1/2 łyżeczki kolendry w ziarnach utartej w moździerzu,mała garść świeżej kolendry,1/2 łyżeczki płatków chilli,1 kostka tofu czosnkowego (może też być naturalne, wtedy polecam dodać do marynaty ząbek czosnku)szaszłyki wegetariańskie:1 opakowanie zamarynowanego tofu czosnkowego (do kupienia w sklepach ekologicznych i niektórych marketach),1 żółta papryka,1 żółta cukinia,1 cebula,pomidorki koktajlowesos z tahini:3 spore łyżki jasnej pasty tahini,3-4 łyżki lodowatej wody,łyżeczka soku z cytryny,1/4 łyżeczki cukru trzcinowego,1 duży ząbek czosnku,szczypta mielonej kolendry,szczypta mielonego kuminu,sól do smaku.
Przygotowanie:Składniki marynaty mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Łącząc najpierw chutney z oliwą i sosem sojowym i dodając przyprawy i poszatkowaną kolendrę.Tofu kroimy w duże kostki i przekładamy do słoika. Zalewamy marynatą i zakręcamy słoik. Wstawiamy do lodówki i co jakiś czas odwracamy słoik do góry nogami. Marynujemy przez kilka godzin (najlepiej przez dobę lub więcej).Sos tahini przygotowujemy mieszając pastę tahini z lodowatą wodą. Wody można dodać więcej niż w przepisie, żeby sos był bardziej płynny. Dodajemy również sok z cytryny a także przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę.Szaszłyki tworzymy nabijając kolejno pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę w krążki i cukinię w plastry i zamarynowane tofu. Pomidorki zostawiamy w całości.Grillujemy na aluminiowych tackach lub bezpośrednio na ruszcie na grillu. Temperatura nie powinna być za wysoka żeby warzywa się nie spaliły. Sos, który zostanie po marynowaniu można wykorzystać do polewania szaszłyków w trakcie grillowania.Po upieczeniu podawać z sosem tahini.Smaczengo!