ßßß
Bezglutenowe naleśniki gryczane z farszem z brokułów i ricottySkładniki:150 g mąki gryczanej,szklanka mleka,1 jajko,szczypta soli,olej rzepakowy do smażenia.farsz brokułowy1 brokuł ok 300 g150 g serka ricotta,sól,pieprz.sos warzywny do naleśników (opcjonalnie)1 mała cukinia,1 pomidor,1 mała cebula,2 gałązki świeżego tymianku,100 ml śmietanki kremówki 30%,1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu,szczypta suszonego oregano,sól,1 łyżka oleju do smażenia.
Przygotowanie:
Przy użyciu miksera wymieszać mąkę z mlekiem i jajkiem. Konsystencja powinna być podobna jak przy klasycznych naleśnikach, w razie potrzeby można dodać wody lub dosypać trochę mąki. Dodać szczyptę soli.Brokuła podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie lub na parze. 1/4 brokuła (mniejsze części) odłożyć, a resztę zblendować. Dodać ricottę, doprawić i zamieszać. Na koniec dodać pozostałą część brokuła.Naleśniki smażyć na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. W przypadku smażenia naleśników bez tłuszczu uważać, żeby patelnia nie była za mocno rozgrzana, bo naleśniki mogą się za mocno spiec bądź przypalić.Usmażone naleśniki posmarować farszem brokułowym i zawinąć w rulony.Do naleśników można podać warzywa w kremowym sosie, które należy pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju, aż będą miękkie dodając kolejno cebulę, cukinię i na końcu pomidora i zioła. Całość zalać śmietanką i zagotować. Dodać przyprawy. Podawać na ciepło do naleśników.Smacznego!