Wykonanie
Dziś mam dla Was coś odjechanego. Ostatnio udało mi się zakupić
mieszankę przypraw pakora
masala. Tradycyjnie tę
mieszankę przypraw stosuje się do przygotowywania warzyw smażonych na głębokim tłuszczu, obtoczonych w cieście z
mąki ciecierzycy z dodatkiem tej
przyprawy. W jej skład wchodzą m.in.
kolendra,
chili, suszone
mango,
kmin, liście
kozieradki i
kminu czy kwiat
gałki muszkatołowej. Mieszanka jest niezwykle aromatyczna i pikantna. Świetnie nadaje się do doprawiania innych dań. Jak chociażby mój
makaron na zimno z brązową
ciecierzycą (kala chana). Brązową
cieciorkę udało mi się kupić w jednym z hipermarketów na stoisku z warzywami w puszce. W porównaniu ze zwykłą
ciecierzycą jest ona twardsza i bardziej orzechowa w smaku. Jeśli nie uda Wam się jej kupić użyjcie zwykłej
cieciorki.
Makaron Ryżowy Pakora
MasalaSkładniki:1 opakowanie
makaronu ryżowego lub
sojowego (200 g),1/2
cukinii,1
czerwona papryka,1/2
pora,1/2 fenkuła,1 puszka kala chana (brązowej
ciecierzycy),garść
nerkowców,1 łyżeczka pakora
masala,1 łyżka
prażonej cebulki do posypania,1 łyżka
oleju.

Przygotowanie:Warzywa umyć i osuszyć,
cukinię i
pora pokroić w cienkie plastry bądź półksiężyce,
paprykę i fekuła w kostkę,
cieciorkę odsączyć z zalewy.
Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Warzywa podsmażyć na łyżce
oleju przez 3-4 minuty.
Makaron przełożyć do warzyw, dodać
przyprawę i dorzucić brązową
cieciorkę.Całość wymieszać. Posypać
nerkowcami i
prażoną cebulką.Danie można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno w formie sałatkiSmacznego!