Wykonanie
Koniec miesiąca - czas przed wypłatą, gdy na większe zakupy trzeba poczekać kilka dni. Często sięgamy wtedy do szafek w poszukiwaniu inspiracji obiadowych. Ten problem dotyczy głównie studentów, choć nie tylko. "Tanie Gotowanie" to nowy cykl prostych i niedrogich przepisów, który wprowadzam na bloga, a dzięki któremu będziecie mogli przygotować tani obiad w domu. Przepisy z tego cyklu będą się składać z niedrogich składników lub będą to dania jednogarnkowe dla całej rodziny np. na dwa dni.Dziś pierwszy z przepisów. Bardzo sycące i jednocześnie zdrowe danie. Nie sztuką jest bowiem pójść do sklepu i kupić pełne chemii gotowe jedzenie do mikrofali. Dzisiejszy "Eintopf" to potrawka z dwóch rodzajów
kasz: gryczanej i jęczmiennej; gotowanych warzyw i kilku przypraw.Zauważyliście pewnie, że dość często piszę o dodawaniu
bulionu warzywnego do różnych zup. W takim
bulionie zostają mi zazwyczaj warzywa, których nigdy nie wyrzucam, tylko przygotowuję z nich właśnie takie budżetowe dania.Takie danie jest dietetyczne - zawiera dużą ilość błonnika i
białka, jest bez tłuszczu i do tego świetnie smakuje. Można do niego dodać dowolną, ulubioną
kaszę i takie warzywa jakie właśnie mamy w lodówce. Jest to też super sprawa dla studentów przed sesją - raz ugotowane danie wystarczy na kilka dni.


Wegańska
Kasza Gryczana i Jęczmienna z Gotowanymi WarzywamiSkładniki:100g
kaszy gryczanej lub 1 torebka,100g
kaszy jęczmiennej lub 1 torebka,4 duże
marchewki,1 duża
pietruszka,pół niedużego
selera,1
por,2 małe
szalotki lub 1 średnia
cebula,2
liście laurowe,4
ziela angielskie,świeża
natka pietruszki,1 i 1/2 łyżeczki suszonej słodkiej
czerwonej papryki w proszku,1/2 łyżeczki
majeranku,
sól i
pieprz.

Przygotowanie:
Kasze ugotować do miękkości lub jeśli jest w woreczku - zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Warzywa obrać i wrzucić w całości do garnka, zalać
wodą. Dodać
zielę angielskie i
liście laurowe. Gotować, aż warzywa zmiękną wtedy je odłowić i odcedzić. Następnie pokroić w plastry lub w kostkę.Ugotowaną
kaszę odcedzić i przełożyć do miski razem z pokrojonymi warzywami. Dodać
przyprawy i dokładnie wymieszać. Dodać tez
natkę pietruszki (może być suszona).Danie można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez 3-4 dni.Smacznego!