Wykonanie
W dzieciństwie najlepsze pierogi to były te z
truskawkami lub
jagodami. Mama przygotowywała je nam nawet zimą, z zamrożonych
owoców. Gdy byłam trochę starsza polubiłam pierogi z
mięsem i ruskie. Na początku studiów, gdy zaczęłam mieszkać sama, pierogi z paczki okazywały się doskonałym rozwiązaniem obiadowym. Wtedy nie podejmowałam się robienia pierogów. O farszach innych niż te 'klasyczne' nie myślałam. Dopiero gdy na festiwalu pierogów w
Krakowie spróbowałam różnych niesamowitych kombinacji
smakowych, zdałam sobie sprawę jak duże
pole do popisu mam robiąc pierogi. Na początku eksperymentowałam ze
szpinakiem dodając do farszu
ricottę,
fetę czy
twaróg.
Potem były
brokuły. Ostatnio
kasze zarówno gryczana jak i jaglana. Stąd tez dzisiejszy przepis. Farsz wyszedł mi pyszny, o mały włos nie zabrakło go do pierogów, co chwilę podjadałam go trochę przy lepieniu. Zapraszam zatem na pierogi z
kaszą gryczaną i
szpinakiem z nutką orientu.
![](/Data/Images/www.pelnalodowka.pl\2014_slash_01_slash_pierogi-z-kasza-gryczana-i-szpinakiem/l/373440894.jpg)
Składniki:Ciasto na pierogi (30 sztuk):2 i 1/2 szklanki
mąki,3/4 szklanki wrzątku,1/2 łyżeczki
oliwy,1/2 łyżeczki
soli.Farsz:100 g
kaszy gryczanej (1 torebka),100 g
świeżego szpinaku baby (może tez być zwykły
szpinak),1 średnia biała
cebula,1 ząbek
czosnku,1 łyżeczka
przyprawy curry,
sól,
pieprz do smaku,
oliwa lub
olej do smażenia.
![](/Data/Images/www.pelnalodowka.pl\2014_slash_01_slash_pierogi-z-kasza-gryczana-i-szpinakiem/l/-207956182.jpg)
Przygotowanie:Ciasto na pierogi:
Mąkę przesiać przez sito, dodać
sól i
oliwę, a następnie powoli dodawać wrzątek i zagniatać do momentu, aż ciasto stanie się jednolite. Następnie przykryć je ściereczką i odłożyć do ostygnięcia.Farsz:
Kaszę gotować do miękkości (najlepiej postępować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu). Odcedzić. W niedużym garnku zagotować
wodę i wrzucić umyty
szpinak. Gotować przez około 5 minut (lub do momentu aż zmięknie), następnie odcedzić ugotowany
szpinak na sitku.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na
oliwie do zeszklenia.Ostudzone składniki przełożyć do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek,
curry i doprawić
solą i
pieprzem do smaku.Cisto na pierogi rozwałkować i wykrawać z niego, przy użyciu szklanki,
okręgi. Nakładać farsz i zlepiać. Pierogi najlepiej odkładać na czystą, bawełnianą ściereczkę i przykryć je drugą ściereczką, żeby nie pozsychały. Jeśli jesteście początkujący, pamiętajcie, żeby nie układać pierogów jeden na drugim, bo mogą się pozlepiać.Pierogi należy gotować w osolonej wodzie, około 2 minuty od momentu wypłynięcia.
![](/Data/Images/www.pelnalodowka.pl\2014_slash_01_slash_pierogi-z-kasza-gryczana-i-szpinakiem/l/-2147038967.jpg)
Mrożenie pierogówPodany przeze mnie przepis pozwala na przygotowanie około 30 pierogów (zależy jaką "grubość" pierogów preferujecie). Przygotowane pierogi można zamrozić. Są dwie szkoły mrożenia pierogów: na surowo i ugotowane. Ja zastosowałam metodę mrożenia surowych pierogów.Ulepione pierogi rozłożyłam na blaszce wyłożonej folią aluminiową, tak, żeby się nie stykały. Na jednej warstwie pierogów ułożyłam kolejną warstwę folii i pozostałe pierogi. Całość wstawiłam do zamrażalnika na noc. Rano zamrożone pierogi przełożyłam do woreczków. Tak mrożone pierogi wrzucam na wrzącą
wodę i gotuję przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia (dla pewności zawsze można spróboważ jednego pieroga czy nie jest w środku zimny).Smacznego!