Wykonanie
Jeśli nigdy wcześniej ich nie grillowaliście to jest dobra
pora aby to zmienić. Po prostu różyczki
brokuła skropcie oliwą z oliwek, lekko posólcie i wrzućcie na ruszt.
Brokuły z grilla są idealnie kruche, lekko chrupiące i zwęglone na brzegach. Serwujcie je posypane startym
parmezanem i skropione
sokiem z cytryny.Składniki:3-4 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
soku z cytryny1 łyżeczka
czosnku w proszkuświeżo zmielony
czarny pieprz do smaku5-6 szklanek różyczek z
brokułów½ szklanki startego
parmezanusól morska do smakuPrzygotowanie:W dużej misce umieścić 3 łyżki
oliwy z oliwek, dodać
sok z cytryny,
czosnek w proszku i
pieprz. Całość dokładnie połączyć np. przy użyciu trzepaczki. Do przygotowanej marynaty dodać
brokuły, dobrze je nią natrzeć. Odstawić na 20 minut w miejsce o pokojowej temperaturze. Tuż przed wyłożeniem na ruszt skropić
brokuły dodatkową łyżką
oliwy z oliwek. W międzyczasie rozgrzać grilla do średniej temperatury.
Brokuły grillować bezpośrednio na ruszcie około 10 minut lub do czasu aż będą miękkie. Grillowane
brokuły przełożyć do miski przełożyć do miski posypać startym
parmezanem, ewentualnie posolić do smaku.Grillowane
brokuły z
sosem HoisinGrillowane
brokuły w połączeniu z
sosem Hoisin mogą się wydawać co najmniej dziwnym połączeniem. Ale ten sos sprawia, że wszystko smakuje fantastycznie z grilla – nawet
brokuły.Składniki:1
brokuł (podzielony na średniej wielkości różyczki)2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
sosu hoisin (
chiński sos barbecue)2 łyżki
wodyPrzygotowanie:Różyczki skropić jedną łyżką
oliwy z oliwek. Drugą łyżkę
oliwy wymieszać z
wodą i
sosem hoisin. Różyczki
brokuła grillować do miękkości na średnim ogniu. Podawać polane
sosem hoisin wymieszanym z
oliwą z oliwek i
wodą.Poznajcie inne s posoby na wykorzystanie grillowanych
brokułów:do sałatki z grillowanymi
pieczarkami i
rukolą podawanej do
mięs z rusztugrillowane w pikantnym sosie vinaigrette podane z
makaronem, całość posypana
parmezanemgrillowane skropione
sosem sojowym z wyciśniętym
czosnkiem podane na ulubionym
makaronie posypane twardym
startym serempodać grillowane
brokuły i grillowane
krewetki z ulubionym
makaronemwykorzystać grillowane
brokuły do zrobienia pesto, które zastąpi nam sos do pizzyudekorować grillowane
brokuły innym rodzajem
sera takim jak;
feta czy
cheddarSummary
Article
NameGrillowanie
brokułówDescriptionJeśli nigdy wcześniej ich nie grillowaliście to jest dobra
pora aby to zmienić. Po prostu różyczki
brokuła skropcie oliwą z oliwek, lekko posólcie i wrzućcie na ruszt.
Brokuły z grilla są idealnie kruche, lekko chrupiące i zwęglone na brzegach. Serwujcie je posypane startym
parmezanem i skropione
sokiem z cytryny.AuthornaRuszcie.pl