Wykonanie
Nic innego nie pozostaje napisać mi jak bardzo smaczny.
Brokuły zamiast gotowane są podsmażone do miękkości i przysmażone co nadaje im smaku - takiego jaki najbardziej lubię. Całość bardzo dobrze się komponuje. Przepis znaleziony TUTAJ .
Składniki :230 g
makaronu5 łyżek
oliwy extra virgin + w razie konieczności ( ja użyłam
oliwy w której były
suszone pomidory )1 łyżka
czosnku granulowanego lub 5 ząbków
czosnku ( użyłam świeżego )1/4 łyżeczki suszonych
płatków chilliokoło 680 g
brokułówsól morska lub zwykła1/2 szklanki
suszonych pomidorów z
oliwyokoło 1/2 szklanki
sera koziego ( nie lubię koziego więc dałam Goudy startej na dużych oczkach ale świetnie pasował by tu biały półtłusty czy nawet
wiejski serek )1/3 szklanki startego
Parmezanusok z cytryny do smakumożna dorzucić również
oliwki,
ciecierzycę,
rukolę ( opcjonalnie,ja pozostałam przy podstawowej wersji )
Makaron gotujemy al`dente. Po ugotowaniu odlewamy szklankę
wody w której gotował się
makaron.W rondlu rozgrzewamy 3 łyżki
oliwy.
Czosnek drobno siekamy i wrzucamy na
oliwę wraz z
płatkami papryki. Podsmażamy 30 sekund ( aby
oliwa przeszła smakiem
czosnku i
chilli ), cały czas mieszając, żeby
czosnek nie zbrązowiał. Zawartość rondla zlewamy do miseczki a garnek przecieramy papierowym ręcznikiem.Następnie w tym samym naczyniu rozgrzewamy na średnim ogniu pozostałe 2 łyżki
oliwy. Wrzucamy pokrojone na małe kawałki ( takie na jeden kęs )
brokuły, solimy i od czasu do czasu mieszając podsmażamy aż zrobią się miękkie i miejscami złociste. Dokładamy
suszone pomidory i 1/3 szklanki
wody z
makaronu. Poczekać 30 sekund aż
woda odparuje prawie do
zera. Następnie dodajemy, odlaną
oliwę z
czosnkiem i
chilli,
makaron,
ser i część
parmezanu. Mieszamy dodajemy resztę
wody z
makaronu i
parmezan. Mieszamy.Zdejmujemy z ognia, skrapiamy
sokiem z cytryny, ewentualnie doprawiamy i jeśli
makaron jest za suchy można dodać nieco
oliwy. Jednak według mnie jest akurat.Smacznego :)