Wykonanie
Poziom trudnościSzybka i sycąca, a przy tym świeża i kolorowa
sałatka. Może być samodzielną przystawką albo dodatkiem do
mięsa czy ryb. No i jest bardzo włoska.Porcja dla 4 osóbSkładniki:2 małe
cukinie1 puszka gotowanej na parze
białej fasoli cannellini½
cytryny½ pęczka posiekanego
szczypiorku1 łyżka posiekanej
natki pietruszki2 łyżki
oliwy z oliwekszczypta
soliszczypta
pieprzuSposób przygotowania:
Cukinię umyć i pociąć w długie wstążki na mandolinie lub przy pomocy obieraczki do warzyw. W garnku zagotować
wodę, wrzucić pociętą
cukinię i gotować (blanszować) przez 1 minutę.
Odcedzić i przełożyć do dużej salaterki.
W miseczce wymieszać świeżo startą skórkę z połowy
cytryny, wyciśnięty sok z połowy
cytryny, dodać
szczypiorek,
natkę i
oliwę z oliwek. Doprawić
solą i
pieprzem. Wszystko dobrze zmieszać i wylać na
fasolę i
cukinię. Odstawić na 2 minuty do zamarynowania. Podawać w temperaturze pokojowej.
Smacznego!