ßßß Cookit - przepis na Sałatka z blanszowanej cukinii z fasolą

Sałatka z blanszowanej cukinii z fasolą

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Szybka i sycąca, a przy tym świeża i kolorowa sałatka. Może być samodzielną przystawką albo dodatkiem do mięsa czy ryb. No i jest bardzo włoska.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
2 małe cukinie
1 puszka gotowanej na parze białej fasoli cannellini
½ cytryny
½ pęczka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Cukinię umyć i pociąć w długie wstążki na mandolinie lub przy pomocy obieraczki do warzyw. W garnku zagotować wodę, wrzucić pociętą cukinię i gotować (blanszować) przez 1 minutę.
Odcedzić i przełożyć do dużej salaterki.
W miseczce wymieszać świeżo startą skórkę z połowy cytryny, wyciśnięty sok z połowy cytryny, dodać szczypiorek, natkę i oliwę z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dobrze zmieszać i wylać na fasolę i cukinię. Odstawić na 2 minuty do zamarynowania. Podawać w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2015/03/salatka-z-blanszowanej-cukinii-z-fasola