ßßß
Składniki na 4 porcji :250 gr dzikiego ryżu2 cukinie (około 400 g)tuńczyk dobrej jakości, najlepiej w słoiczku nie w puszce. Miałam w domu dwa słoiczki i dodałam w sumie: 260 g w oliwie(odcedzone 182 gr) tuńczyka w oliwie , 190 g (odcedzone 133 gr) tuńczyka w oliwiesól i pieprz do smakuszczypiorstarta skórka z jednej cytrynyoliwa do smażenia cukiniiPrzygotowanie:Dziki ryż płuczemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości, lekko solimy.Potrzeba na to ponad 40 minut, dziki ryż potrzebuje dużo więcej gotowania.Cukinię kroimy w drobną kostkę, solimy i podsmażamy lekko na patelni.Na osobny talerz dodajemy tuńczyka, nie odcedzamy z oliwy.Dodajemy nie odcedzonego, w ten sposób nie musimy dodawać oliwy do sałatki.Cytrynę szorujemy, parzymy i trzemy skórkę na drobnej tarce.Dodajemy do tuńczyka i mieszamy.Dodajemy tuńczyka do sałatki. Mieszamy i dodajemy posiekany na drobno szczypior.Sałatka jest najlepsza po kilku godzinach od przyrządzenia - wtedy smaki idealnie się łączą.Najlepiej odstawić sałatkę na kilka godzin w chłodne miejsce - do połączenia się składników.Czynności do wykonania jest pozornie mało, całość - nie licząc gotowania ryżu - zajęła mi 10 minut.Smacznego !Warto wiedzieć:Tego typu sałatki, można przygotować je dużo wcześniej bez uszczerbku dla ich smaku (wręcz przeciwnie) lub też wykorzystać je na drugi dzień jako lunch do pracy.Dodając sol do gotowania ryżu i do smażenia cukinii, pózniej już nie doprawiałam sałatki.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)