Wykonanie
We Włoszech zaczęły się upały przez to w mojej kuchni zagościły na obiad czy kolację sałatki na zimno.Dziś chciałabym Wam zaproponować
sałatkę z dzikim
ryżem,
cukinią i
tuńczykiem.Zdrowa
sałatka podawana na zimno, ze
szczypiorkiem i startą
skórką z cytryny, której dziki
ryż, nadaje specyficzny smak.Zapraszam ;-)
Składniki na 4 porcji :250 gr dzikiego
ryżu2
cukinie (około 400 g)
tuńczyk dobrej jakości, najlepiej w słoiczku nie w puszce. Miałam w domu dwa słoiczki i dodałam w
sumie: 260 g w
oliwie(odcedzone 182 gr)
tuńczyka w
oliwie , 190 g (odcedzone 133 gr)
tuńczyka w
oliwiesól i
pieprz do smaku
szczypiorstarta skórka z jednej
cytrynyoliwa do smażenia
cukiniiPrzygotowanie:Dziki
ryż płuczemy, zalewamy zimną
wodą i gotujemy do miękkości, lekko solimy.Potrzeba na to ponad 40 minut, dziki
ryż potrzebuje dużo więcej gotowania.
Cukinię kroimy w drobną kostkę, solimy i podsmażamy lekko na patelni.Na osobny talerz dodajemy
tuńczyka, nie odcedzamy z
oliwy.Dodajemy nie odcedzonego, w ten sposób nie musimy dodawać
oliwy do sałatki.
Cytrynę szorujemy, parzymy i trzemy skórkę na drobnej tarce.Dodajemy do
tuńczyka i mieszamy.Dodajemy
tuńczyka do sałatki. Mieszamy i dodajemy posiekany na drobno
szczypior.
Sałatka jest najlepsza po kilku godzinach od przyrządzenia - wtedy smaki idealnie się łączą.Najlepiej odstawić
sałatkę na kilka godzin w chłodne miejsce - do połączenia się składników.Czynności do wykonania jest pozornie mało, całość - nie licząc gotowania
ryżu - zajęła mi 10 minut.Smacznego !Warto wiedzieć:Tego typu sałatki, można przygotować je dużo wcześniej bez uszczerbku dla ich smaku (wręcz przeciwnie) lub też wykorzystać je na drugi dzień jako lunch do pracy.Dodając sol do gotowania
ryżu i do smażenia
cukinii, pózniej już nie doprawiałam sałatki.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)