Wykonanie
Jak zrobić świąteczną
sałatkę jarzynową, nie używając majonezu? Podpowiedź znalazłam na stronie Zwegowani.pl . Wspaniały dodatek do dań wegańskich –
majonez z
fasoli.
SkładnikiPuszka
białej fasoli3 łyżeczki
musztardy sarepskiej ostrej1/2
cytryny6 łyżek
oliwySól,
pieprzPrzygotowanieOdcedź
fasolę, przelewając zalewę do miseczki.Do miski wrzuć
fasolę, połowę zalewy,
musztardę, sok wyciśnięty z
cytryny,
sól i
pieprz.Blenderem zmiksuj wszystko na gładką masę.Mieszając, powoli wlewaj
oliwę.Jeżeli konsystencja będzie zbyt rzadka – możesz zagęścić
majonez dodając
fasolę z drugiej puszki lub ugotowanego
ziemniaka. Jeśli
majonez wyjdzie zbyt gęsty – możesz dodać pozostałą w miseczce zalewę.Smacznego!