ßßß
U mnie w głównej roli p ierwsza krzyżowa.Porcja dla 5-6 osóbSkładniki:1 kg chudej wołowiny½ szklanki mąki pszennej½ łyżeczki soli¼ łyżeczki pieprzu5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego3 cebule (mogą być czerwone)3 ząbki czosnku200 g wędzonego boczku6 gałązek świeżego tymianku lub 2 łyżeczki suszonego2 łyżki koncentratu pomidorowego½ butelki czerwonego wytrawnego wina (najlepiej takiego, którego później chętnie się napijemy)1 szklanka wody1 płaska łyżeczka soli12 małych pieczarek (lub pieczarki portobello pokrojone na małe kawałki)Sposób przygotowania:Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Wołowinę pokroić na duże kawałki.
Mąkę wymieszać razem z solą i pieprzem. Obtoczyć mięso w mącznej panierce.
W dużym garnku (takim, który można grzać w piekarniku) rozgrzać oliwę i zrumienić kawałki wołowiny.
Wyjąć mięso na talerz.
Do garnka z tłuszczem po smażeniu mięsa dodać grubo pokrojoną cebulę, posiekany czosnek i boczek pokrojony w kostkę lub paski.
Gdy składniki się zrumienią, włożyć z powrotem do garnka wołowinę.
Dodać gałązki tymianku i przecier pomidorowy.
Wszystko zalać winem i wodą, przyprawić solą. Wstawić do gorącego piekarnika na ok. 2 godziny.
Po tym czasie dołożyć do garnka pieczarki i piec jeszcze 1 godzinę.
Wołowina jest gotowa. Można podawać ją z purée ziemniaczanym lub świeżą bagietką.
Smacznego!