ßßß
6 grubszych plastrów schabu bez kości ( po około 200 gramów każdy)sól i pieprz200 gramów pieczarek100 gramów wędzonego boczku ( opcjonalnie)2 średnie cebulezalewa:0,5 litra zimnej wody2 łyżeczki koncentratu pomidorowegoszczypta soli (jeśli daliście boczek)1/4 łyżeczki soli (jeśli nie daliście boczku)1/3 łyżeczki papryki słodkiej1/3 łyżeczki papryki ostrej ( lub zastąpcie słodką, jeśli danie ma być łagodne)1/5 łyżeczki czarnego pieprzu1/3 łyżeczki ziół prowansalskich2 ząbki czosnku1 łyżka mąki pszennej1 łyżka pikantnego ketchupuMięso myjemy, osuszamy, lekko rozbijamy, oprószamy solą (nie za dużo) i pieprzem, odstawiamy na 30 minut.Następnie obtaczamy dokładnie w mące pszennej i krótko podsmażamy na średnim ogniu.Mięsko układamy w szerokim naczyniu żaroodpornym.Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy na plasterki, podsmażamy na oleju.Na tym samym tłuszczu, na którym wcześniej smażyliśmy mięsko, teraz smażymy pokrojony na plasterki boczek, na średnio chrupko.Cebule kroimy w plasterki, obkładamy nią mięso, na które również wykładamy pieczarki. Pomiędzy plastry mięska wkładamy obsmażony boczek.Przygotowujemy zalewę.W wodzie dokładnie rozprowadzamy mąkę, dodajmy przeciśnięty przez praskę czosnek.Do mieszanki dodajemy koncentrat, ketchup, przyprawy, wszystko mieszamy dokładnie i zalewamy mięsko. Najlepiej, aby jak największa powierzchnia bitek była zanurzona w sosie.UWAGA: Jeśli do mięsa dodajemy boczek, ilość soli dodawanej do zalewy ma wynosić tylko szczyptę !Schab wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 50 minut. W trakcie pieczenia dobrze jest poprzemieszczać płaty mięska, aby równomiernie się się w sosie dusiły.