Wykonanie
Pierwsza notka w Przewodniku po przyprawach będzie dotyczyła jednego z moich ulubionych i bardzo często przeze mnie używanych
ziół.
Bazylia jest roślina jednoroczną pochodzącą z Indii, używaną na zachodzie od niedawna. Jest popularną
przyprawą w kuchni włoskiej. Posiada charakterystyczny korzenny zapach i lekko kwaskowaty, chłodząco-orzeźwiający smak. Roślina ta zawiera aktywne
olejki eteryczne i goryczkę, jest bogata w witaminy A, C, B5 oraz pierwiastki takie jak: wapń, potas, żelazo i magnez. Ma pozytywny wpływ na procesy trawienne.
Bazylii używa się do wszystkich warzyw, szczególnie dobrze komponuje się z
sałatkami i innymi potrawami z
pomidorów,
ogórków,
czerwonej kapusty,
szpinaku,
fasoli i
grochu.Jest doskonałą
przyprawą do zup ( z
warzyw strączkowych, pomidorowej i
rybnej), potraw z ryb (smażone i gotowane
ryby słodkowodne) i drobiu, kotletów wieprzowych,
twarogów, jaj, omletów oraz pizzy.Do przyprawiania potraw używa się liści świeżych lub suszonych. Świeże gałązki
bazylii można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętych torebkach plastikowych najwyżej dwa dni. Przesypane
solą w zakręconych słoikach, można przechowywać do 6 tygodni, a w
oliwie nawet do 6 miesięcy.Świeże lub suszone liście
bazylii należy używać oszczędnie, gotować w potrawie tylko przez 10 minut.Najczęściej
bazylia używana jest jako dodatek do:omletu ziołowegoz
pomidorami i
cebulą,
makaronu z
sosem bolońskimzupy pomidorowej.Źródło: Kolekcja Dobrej Kuchni