Dziś zapraszam na błyskawiczny i zdrowy obiad z tuńczykiem w sosie pomidorowym. Przygotowanie zajęło mi dosłownie 5 minut - oczywiście wcześniej ugotowałam sobie makaron. W sam raz na zabiegany dzień lub gdy jesteście chorzy czy zmęczeni. Raptem kilka składników, a efekt bardzo dobry.Składniki:1 puszka tuńczyka w sosie własnym1,5 pomidora1/4 średniej cebuli2 nieduże ząbki czosnku1 łyżka naturalnego serka homogenizowanegoZioła - u mnie kilka liści bazylii i kolendryMakaronrazowy - tyle, ile zje jedna osobaPrzygotowanie:Pomidory pokroić w ósemki i wyciąć głąba. Wrzucić do misy blendera. Dodać cebulę, czosnek i zioła (listek odłożyć do dekoracji). Zmiksować. Dodać serek i krótko zmiksować do połączenia.Na zimną patelnię wylać tuńćzyka razem z zalewą. Dodać sos pomidorowy. Włączyć mały ogień, przykryć i podgrzać.Do ciepłego sosu wrzucić makaron, wymieszać. Jeśli makaron był zimny to przykryć i chwilę podgrzać.Smacznego!