ßßß Cookit - przepis na Bułki , które rosną nocą

Bułki , które rosną nocą

nazwa

Wykonanie

Pomysł na takie bułki podpatrzyłam u Danusi ..Moje bułki wyszły jak wyszły..nie były zbyt piękne, ale warto podzielić się dobrym przepisem.Świeżo upieczone bułeczki, serek , galaretka z czerwonej porzeczki i śniadanko gotowe..
2 szkl. mąki
3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyzki cukru
1/2 łyzeczki soli
20 g świeżych drożdży
60 ml wody
60 ml mleka
50 ml oliwy
1 jajko i łyżka mleka do posmarowania bułek
Wieczorem:
Mąki (pszenną i ziemniaczaną) przesiać do miski. W filiżance rozkruszyć drożdże i zasypać cukrem.Wym ieszać łyżeczką z cukrem i odstawić,aby się uaktywniły. Do mąki dodać sól, mleko, wodę, oliwę i rozpuszczone drożdże. Wszystko wymieszać łyżką , aż do połączenia się składników. Następnie ciasto przełożyć na blat posypany mąką i zagniatać około 5 minut (gdy mocno klei się do rąk, należy podsypać mąką).Przykryć np. miską i zostawić na 5 minut aby odpoczęło. Potem wyrobić jeszcze około 5 minut. Wyrobione ciasto włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc. Powinno bardzo urosnąć.
Rano:
Piekarnik nagrzać do 200 – 220 st. C
Ciasto wyłożyć na blat i podzielić na mniej więcej 6 porcji. Formować bułki o lekko podłużnym kształcie i układać na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 – 25 minut. Piekarnik spryskać wodą. Przed włożeniem do piekarnika bułki naciąć wzdłuż i posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
Piec 20-25 minut i studzić na kratce.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/07/buki-ktore-rosna-noca.html