Wykonanie
Pomysł na takie
bułki podpatrzyłam u Danusi ..Moje
bułki wyszły jak wyszły..nie były zbyt piękne, ale warto podzielić się dobrym przepisem.Świeżo upieczone bułeczki,
serek ,
galaretka z
czerwonej porzeczki i śniadanko gotowe..

2 szkl.
mąki3/4 łyżki
mąki ziemniaczanej1/2 łyzki
cukru1/2 łyzeczki
soli20 g świeżych
drożdży60 ml
wody60 ml
mleka50 ml
oliwy1
jajko i łyżka
mleka do posmarowania
bułekWieczorem:
Mąki (pszenną i ziemniaczaną) przesiać do miski. W filiżance rozkruszyć
drożdże i zasypać
cukrem.Wym ieszać łyżeczką z
cukrem i odstawić,aby się uaktywniły. Do
mąki dodać
sól,
mleko,
wodę,
oliwę i rozpuszczone
drożdże. Wszystko wymieszać łyżką , aż do połączenia się składników. Następnie ciasto przełożyć na blat posypany
mąką i zagniatać około 5 minut (gdy mocno klei się do rąk, należy podsypać
mąką).Przykryć np. miską i zostawić na 5 minut aby odpoczęło.
Potem wyrobić jeszcze około 5 minut. Wyrobione ciasto włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc. Powinno bardzo urosnąć.Rano:Piekarnik nagrzać do 200 – 220 st. CCiasto wyłożyć na blat i podzielić na mniej więcej 6 porcji. Formować
bułki o lekko podłużnym kształcie i układać na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 – 25 minut. Piekarnik spryskać
wodą. Przed włożeniem do piekarnika
bułki naciąć wzdłuż i posmarować roztrzepanym
jajkiem z
mlekiem.Piec 20-25 minut i studzić na kratce.


