Wykonanie
Ostatnio u mnie
drożdżowo i słodko..ale jak się ma w domu takich amatorów słodkości i sporo produktów do wykorzystania nic innego nie pozostaje - trza coś piec...Tym razem pieczenie odbyło się z wykorzystaniem produktów z Helio..wybór padł na mieszankę keksową, która nadaje się nie tylko do keksów, chociaż w planach jest i keks..Mix keksowy dodałam do nadzienia z
twarogu do
chałki drożdżowej..Na koniec okazało się , że zabrakło masy twarogowej na jedną roladkę i tak jedna roladka jest z
dżemem..w
sumie można kombinować z nadzieniem wedle gustu i będzie fajny efekt...
Ciasto drożdżowe zrobione według przepisu Dorotki ..

Składniki na 2
chałki:3 szkl.
mąki pszennej0,5 szkl. letniej
maślanki lub
kefiru [
jogurtu naturalnego]2 duże
jajka3 czubate łyżki
cukru0,5 łyżeczki
soli4 łyżki
masła, roztopionego (około 60 g)1 opakowanie
drożdży suchych (7 g) lub 14 g
drożdży świeżychskórka otarta z 1
pomarańczy i sok z niej wyciśniętyNadzienie z
twarogu:50 dkg
twarogu półtłustego lub tłustego2
żółtka1/2 - 2/3 szkl.
cukru z prawdziwą
wanilią50 g
masła, w temperaturze pokojowejmix keksowy HelioDodatkowo
marmolada lub
dżemżółtko do posmarowania
chałekMąkę wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut) [ ja wyręczyłam się automatem do
chleba].Przygotować nadzienie z
twarogu: wszystkie składniki włożyć do miski, rozgnieść.Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na dwie części, a następnie jeszcze na trzy części.Każdą z nich rozwałkować na prostokąt , delikatnie podsypując
mąką. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć przygotowane nadzienie, tylko na środku, wzdłuż dłuższego
boku i zwinąć roladki. Z 3 roladek zapleść warkocz. Końce warkocza połączyć i podwinąć pod spód.
Chałki przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną folią aluminiową i zostawić do wyrośnięcia jakieś 20-30 minut. Następnie posmarować wierzch
chałki żółtkiem.Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.










