Wykonanie
Kto powiedział , że np.śniadanie trzeba podać na tacy? a może być i na blaszce...a jakie zdziwienie
potem ha ha..cała [ prawie cała]blaszka bułeczek..kubek
mleka ..i jeszcze dodatkowo
dżem..Były rogaliki i były także takie oto bułeczki z tego samego ciasta..Zapomniałam opublikować wcześniej..

3 i 1/2 do 3 i 3/4 szkl.
mąki pszennej1 i 1/3 szkl.ciepłego
mleka1
jajko4 łyżki roztopionego
masła2 i 1/3 łyżeczki
suszonych drożdży1/2 szkl. "utłuczonych" ugotowanych
ziemniaków ( bez dodatków)3/4 szkl.
cukru pudruszczypta
solicukier waniliowy+ 1
jajko na glazurę
dżem Łowicz
Mąkę ( zacząć od 3 i 1/2, w razie potrzeby
potem dodać dodać nieco więcej) przesiać do dużej miski, dodać
cukier puder,
waniliowy i
sól.
Drożdże rozpuścić w
mleku (
mleko nie może być gorące!) i wlać do
mąki. Wbić
jajko, dodać dobrze rozgniecione
ziemniaki i
masło. Ważne, aby
ziemniaki dobrze "rozgnieść" tak, aby w cieście nie było żadnych grudek.Wszystko dokładnie połączyć. Powinno powstać zwarte, lekko lepkie, lśniące ciasto.Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.Przygotować blaszkę na muffinki, smarując
masłem lub
margaryną i obsypując
mąką.Jak ciasto podwoi swoją objętość, odrywać po kawałku ciasta.Każdy kawałek ciasta rozwałkować, posmarować
dżemem i zwinąć roladki.Pokroić na 3 części i ustawiać w przygotowanych foremkach. Odstawić na kolejne pół godziny. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Kiedy ciasto podrośnie, wstawić na około 25 minut do piekarnika.Po upieczeniu, wystudzić .Można posypać
cukrem.




