Wykonanie
Pyszne rogaliki...
drożdżowe z dodatkiem
ziemniaków..polecam..przepis znalazłam tutaj

3 i 1/2 do 3 i 3/4 szkl.
mąki pszennej1 i 1/3 szkl.ciepłego
mleka1
jajko4 łyżki roztopionego
masła2 i 1/3 łyżeczki
suszonych drożdży1/2 szkl. "utłuczonych" ugotowanych
ziemniaków ( bez dodatków)3/4 szkl.
cukru pudruszczypta
solicukier waniliowy+ 1
jajko na glazurę
Mąkę ( zacząć od 3 i 1/2, w razie potrzeby
potem dodać dodać nieco więcej) przesiać do dużej miski, dodać
cukier puder,
waniliowy i
sól.
Drożdże rozpuścić w
mleku (
mleko nie może być gorące!) i wlać do
mąki. Wbić
jajko, dodać dobrze rozgniecione
ziemniaki i
masło. Ważne, aby
ziemniaki dobrze "rozgnieść" tak, aby w cieście nie było żadnych grudek.Wszystko dokładnie połączyć. Powinno powstać zwarte, lekko lepkie, lśniące ciasto.Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.Po upływie czasu ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować na duże okrągłe, cienki placki( można pomóc sobie dużym talerzem) i podzielić na 8 trójkątów. [ja posłużyłam się rogalomanią ] Na szerszej części ułożyć płaską łyżeczkę nadzienia ( najlepiej twardą
marmoladę) i zwinąć ku węższej części.Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem.Delikatnie przykryć ściereczką i ponownie odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na 35 minut.Przed pieczeniem wierzch posmarować rozbełtanym
jajkiem.Piec w 180*C przez około 18 minut.