ßßß Cookit - przepis na Sárgarépa-főzelék

Sárgarépa-főzelék

nazwa

Wykonanie

Kolejna podróż do kuchni węgierskiej.. z racji wydarzenia , które zorganizowała Daria [wspólne gotowanie z Formułą z okazji GP Węgier]..tym razem kremowa marchewka...przepis podpatrzony tutaj ...pyszna ..polecam..
1 kg młodej marchwi
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 łyżka cukru
1 szklanka mleka
garść posiekanej natki pietruszki
sól, biały pieprz - do smaku
Marchewki obrać i pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki - w zależności od jej grubości.
W rondlu rozpuścić masło i poddusić w nim na średnim ogniu marchewkę przez około 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem, dodać pietruszkę (zostawić odrobinę do przybrania), wymieszać i dodać pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem kolejne 10 minut lub do czasu, aż marchewka będzie miękka.
Odkryć rondel, obsypać marchewkę mąką i dokładnie wymieszać, dodać mleko i zagotować, aż sos zgęstnieje. Jeśli będzie za gęsty dodać odrobinę mleka, jeśli za rzadki - odparować. Podawać posypane pozostałą natką pietruszki .
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/07/sargarepa-fozelek.html