Kolejny zmodyfikowany przepis- kopytka inaczej- z ciasta drożdżowego z dodatkiem marchewki. i Smakuje idealnie podane na słodko z konfiturą lub do obiadu z prażoną bułką tartą z masłem.Składniki:30 dag mąki10 dag marchewki2 dag drożdży1 szklanka mleka1 łyżka masła3 łyżeczki cukrusól do smakuWykonanie:Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, następnie odsączyć sok.Drożdże rozetrzeć z cukrem, a po chwili zalać ciepłym mlekiem. Dodać mąkę, jajko, stopione masło, dokładnie wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi objętość wlać sok z marchwi , wymieszać i ponownie odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Na wrzącą wodę kłaść łyżką kluseczki, gotować, wyjąć na sito.