Wykonanie
Kolejna podróż do kuchni węgierskiej.. z racji wydarzenia , które zorganizowała Daria [wspólne gotowanie z Formułą z okazji GP Węgier]..tym razem kremowa
marchewka...przepis podpatrzony tutaj ...pyszna ..polecam..

1 kg
młodej marchwi2 łyżki
masła2 łyżki
mąki1 łyżka
cukru1 szklanka
mlekagarść posiekanej
natki pietruszkisól,
biały pieprz - do smaku
Marchewki obrać i pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki - w zależności od jej grubości.W rondlu rozpuścić
masło i poddusić w nim na średnim ogniu
marchewkę przez około 10 minut. Doprawić
solą,
pieprzem i
cukrem, dodać
pietruszkę (zostawić odrobinę do przybrania), wymieszać i dodać pół szklanki
wody. Dusić pod przykryciem kolejne 10 minut lub do czasu, aż
marchewka będzie miękka.Odkryć rondel, obsypać
marchewkę mąką i dokładnie wymieszać, dodać
mleko i zagotować, aż sos zgęstnieje. Jeśli będzie za gęsty dodać odrobinę
mleka, jeśli za rzadki - odparować. Podawać posypane pozostałą
natką pietruszki .




