Wykonanie
Pyszny rosołek..na pewno posmakuje każdej mamie i nie tylko mamie..

skrzydełka , udka lub porcje rosołowe2
marchewki1
cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej1
por [biała część]
sól,
wegetaliście lauroweziele angielskiekoperekMarchewkę obrać,
cebulę opalić ,
kurczaka umyć.Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i zalać
wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum .W trakcie gotowania zbierać "szumowiny".Doprawić w razie potrzeby. Odstawić z ognia.4 łyżki
mąki2
jajkasóllubczykJajka wbić do miseczki, dodać
sól,
mąkę i ucierać, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza.Wlewać ciasto cienkim strumieniem na gotującą się
wodę,
mleko lub
bulion. Zamieszać kluski i gotować 2 minuty. Ja mam specjalny ''przydaś'' do klusek , ale można takie kluski zrobić lejąc ciasto przez lejek...kluski można robić różne ..w zależności od ilości
mąki..

