Wykonanie

Zapomniałam o.. moich mazurkach -tartinkach...wyglądem przypominające
jajko sadzone..Ciasto kruche:70 g tartych
migdałów BackMit30 dkg
mąki90 g
cukru pudru20 dkg
miękkiej margaryny2
żółtkaszczypta
soliPianka :4
białka3/4 szkl.
cukru4 łyżeczki
żelatynysok z cytrynybarwnik żółty lub
pomarańczowybezbarwna polewa
Mąkę przesiać ,wymieszać z
cukrem, dodać
żółtka i
margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np.
fasolę[nie wykładałam ani folii, ani
fasolki..nakłułam ciasto widelcem].Piec w temp.190 stopni przez 15
potem zdjąć folię z
fasolkami i dopiec ciasto.
Żelatynę rozrobić w niewielkiej ilości
wody.
Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać
cukier oraz
sok z cytryny i ubijać, aż
cukier się rozpuści. Dodać
żelatynę i ubić razem.Odłożyć trochę białej masy piankowej i dodać barwnik, wymieszać.Białą masę wyłożyć na wystudzone tartaletki, a na środek trochę masy żółtej.Zalać bezbarwną polewą i odstawić do lodówki do stężenia.