ßßß Cookit - przepis na Pasta migdałowa i masa marcepanowa

Pasta migdałowa i masa marcepanowa

nazwa

Wykonanie

Marcepan kojarzy się ze świętami. A skoro święta już za chwileczkę warto przygotować samodzielnie pastę migdałową, a potem masę marcepanową. Obydwa przepisy pochodzą od Bajaderki z forum CinCin . Na zdjęciach widać pastę marcepanową. Muszę przyznać, że to właśnie pasta przypomina mi tę masę, którą kupujemy w sklepach. Masa marcepanowa z tego przepisu jest dość płynna i nadaje się do rozsmarowywania i pieczenia, a nie do formowania.
Pasta migdałowa
Składniki:
1,5 szklanki migdałów
1,5 szklanki cukru pudru
1 białko
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (ew. olejku)
szczypta soli
Wykonanie:
Jeżeli używamy migdałów ze skórką, należy zalać je wrzątkiem i pozostawić tak na kilka chwil. Następnie odlać wodę i palcami zdejmować skórkę z migdałów. Obrane migdały wyłożyć na ściereczce do przeschnięcia. Migdały zmiksować w malakserze lub młynku do kawy. Wymieszać z pozostałymi składnikami i dokładnie wyrobić. Pastę schłodzić w lodówce zanim zaczniemy ją obrabiać. Po kilku godzinach będzie ładnie dawała się formować. Z tej ilości powstaje około 500 g pasty.
Masa marcepanowa
Składniki:
225 g pasty migdałowej
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1/3 szklanki mąki
1 łyżka mleka
1 łyżka soku pomarańczowego
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżeczka olejku migdałowego
Wykonanie:
Pastę rozetrzeć z cukrem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/12/Pasta-migdalowa-i-masa-marcepanowa-1.html