Wykonanie
Marcepan kojarzy się ze świętami. A skoro święta już za chwileczkę warto przygotować samodzielnie pastę
migdałową, a
potem masę marcepanową. Obydwa przepisy pochodzą od Bajaderki z forum CinCin . Na zdjęciach widać pastę marcepanową. Muszę przyznać, że to właśnie pasta przypomina mi tę masę, którą kupujemy w sklepach. Masa marcepanowa z tego przepisu jest dość płynna i nadaje się do rozsmarowywania i pieczenia, a nie do formowania.

Pasta migdałowaSkładniki:1,5 szklanki
migdałów1,5 szklanki
cukru pudru1
białko1 łyżeczka ekstraktu
migdałowego (ew.
olejku)szczypta
soliWykonanie:Jeżeli używamy
migdałów ze skórką, należy zalać je wrzątkiem i pozostawić tak na kilka chwil. Następnie odlać
wodę i palcami zdejmować skórkę z
migdałów. Obrane
migdały wyłożyć na ściereczce do przeschnięcia.
Migdały zmiksować w malakserze lub młynku do
kawy. Wymieszać z pozostałymi składnikami i dokładnie wyrobić. Pastę schłodzić w lodówce zanim zaczniemy ją obrabiać. Po kilku godzinach będzie ładnie dawała się formować. Z tej ilości powstaje około 500 g pasty.

Masa marcepanowaSkładniki:225 g pasty migdałowej1/2 szklanki
cukru2
żółtka1/3 szklanki
mąki1 łyżka
mleka1 łyżka
soku pomarańczowego1 łyżka
soku cytrynowego1 łyżeczka
olejku migdałowegoWykonanie:Pastę rozetrzeć z
cukrem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.