ßßß Cookit - przepis na Babeczki z parówką

Babeczki z parówką

nazwa

Wykonanie

Pomysł na takie babeczko- bułeczki podpatrzyłam gdzieś w necie...jak dla mnie były za mocno "kukurydziane"..ale to wszystko zależy od gustu i smaku..
1 szkl.mąki
1 szkl.mąki kukurydzianej
1 szkl.maślanki
130 ml rozpuszczonego i ostudzonego masła
2 jajka
1 łyżeczka lubczyku
szczypta chili
świeżo zmielony pieprz
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli morskiej
W jednej misce wymieszać suche składniki wraz z przyprawami, a drugiej misce wymieszać rozpuszczone masło z jajkami. Masę dodawać stopniowo do suchych składników, dokładnie wymieszać.Piekarnik nagrzać do 170°C. Ciasto wlewać do formy na muffinki do 3/4 wysokości. Na środku każdej muffinki umieścić kawałek parówki . Piec na złoto 15-20 minut.
Lubczyk znany jest od czasów starożytnych, kiedy to Grecy i Rzymianie stosowali go, jako lekarstwo na dolegliwości układu oddechowego, moczowego i pokarmowego.
Lubczyk pochodzi z Iranu i Afganistanu. Obecnie jest uprawiany na całym świecie. W Polsce jest uprawiany w ogródkach oraz na plantacjach.
Zastosowanie w kuchni:
Lubczyk wyglądem, smakiem i zapachem przypomina selera. W kuchni jest stosowany do wytwarzania popularnej przyprawy- maggi.
Świeże liście lubczyku są dodawane do zup, w tym rosołu.
Niektórzy używają łodyg lubczyku, podobnie jak łodyg selera naciowego, do surówek i sałatek.
Rozdrobnione nasiona lubczyku są dodawane, w kuchni angielskiej, do chleba i ciast.
Lubczyk jest stosowany do produkcji kostek bulionowych, a, w przemyśle alkoholowym, do aromatyzowania wódki i likierów.
Właściwości lecznicze:
Lubczyk ma działanie moczopędne.
Lubczyk działa wykrztuśnie, dlatego jest zalecany przy nieżytach górnych dróg oddechowych.
Lubczyk jest stosowany w postaci naparu z korzenia rośliny. Trzeba go popić dużą ilością wody.
Lubczyk stosuje się w przypadku niedoboru żółci i osłabienia czynności wątroby.
Lubczyk jest stosowany w celu złagodzenia objawów przemęczenia, w sytuacjach stresowych i dla zwiększenia wydolności fizycznej i umysłowej. Poprawia krążenie krwi w organizmie. Jest też- w połączeniu z żeń szeniem, afrodyzjakiem.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/03/babeczki-z-parowka.html