Wykonanie
Ciasteczka z
masłem orzechowym nie tylko cudownie pachną, ale są niezwykle pyszne. Delikatne i kruche, nieco karmelowe, trochę maślane, takie lubię.Koniecznie musicie sobie takie upiec !

Przepis znaleziony w Małej cukierenceczas przygotowania : 30 minutskładniki :110 g miękkiego
masła150 g
cukru trzcinowego demerara180 g
masła orzechowego1
jajko140 g
mąki luksusowej1/2 łyżeczki pasty waniliowej1/2 łyżeczki
sodyduża szczypta
soli morskiej grubo mielonejsposób przygotowania : do miski odważyłam miękkie
masło,
cukier trzcinowy i
masło orzechowe - może być zwykłe albo z kawałkami orzeszków. Dodałam
sól i miksowałam to wszystko kilka minut.Następnie dodałam
jajko, 1/2 łyżeczki pasty waniliowej i
mąkę przesianą z
sodą. Dokładnie zmiksowałam żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Gdyby masa była zbyt luźna do formowania to trzeba ją schłodzić w lodówce.Małą łyżeczką nabierałam nieduże porcje masy i omączonymi rękami formowałam z nich kulki śr. ok. 2 cm. Układałam je dość luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - trzeba zachować odstępy ok. 3 cm. Maczanym w
mące widelcem o długich zębach spłaszczałam każdą kuleczkę jednocześnie robią głęboki wzorek. Ciasto jest lepkie więc trzeba maczać ten widelec za każdym razem.2 blachy z
ciastkami wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam ok. 15 minut w temperaturze 160 st. C. Po upieczeniu pozwoliłam
ciastkom ostygnąć na blaszkach, wyjmując je z pieca - nie radzę zdejmować dopóki są gorące i nie stężeją bo mogą się rozpaść.