Wykonanie
Smaki dzieciństwa są ze mną dość często na różnych płaszczyznach. I wśród nich są właśnie pierogi mojej mamy. Oczywiście farsz jest dowolny, bo lubię również wersje na słodko, czyli
ser,
jagody,
truskawki i słono czyli
mięsne.Dziecię moje zażyczyło sobie ostatnio właśnie pierogi na obiad. Zawsze się wzbraniałam , bo nie zrobię, bo nie wyjdą, wydawały mi się przestrzenią nie do przeskoczenia. Bo tylko moja Mama robi je najlepsze.Zrób pierogi swoje nie z mrożonki
powiem Ci jak, nic trudnego - rzekła mama.Tak też zrobiłam, zakupy uskuteczniłam, przyszłam do domu i zabrałam się za te jakże "nie do przejścia" jak wcześniej myślałam, trudne manewry z pierogami. I faktycznie nic trudnego. Jaka była moja radość gdy ciasto było plastyczne, pierogi lepiły się idealnie i smak prawie jak u mamy no bo wiadomo że u Mamy zawsze smakuje lepiej :)Nowy wymiar mojej kuchni ;) teraz można kombinować z wymyślnymi farszami ;)SKŁADNIKI:- pół kg
mąki- 2
jajka-
sól morska i
pieprz Kamis- Bukiet smaku Kamis- pół kostki
masła- gorąca
woda-
łopatka wieprzowaCiasto:
Mąkę łączymy z
jajkiem,
masłem i co chwilkę dolewamy gorącej
wody (tak żeby sie nie poparzyć) , wyrabiamy ciasto na formę plastyczną, żeby nie kleiła się do rąk. Cały czas podsypujemy
mąką. Rozwałkowujemy ciasto i za pomocą szklanki odkrawamy formę na pierogi.
Mięso:
łopatkę gotujemy, do momentu aż będzie miękka, dodajemy
przyprawy do smaku. Po ugotowaniu mielimy w maszynce, smakujemy czy nie trzeba doprawić, dodajemy
jajko i mieszamy. Farsz gotowy możemy nakładać na pierogi.Gotowe pierogi gotujemy i obiad gotowy :)Udało się :)Mamo dziękuje Ci za inspirację :)



